0
Bélapátfalváról Szarvaskőre kellemes erdei sétával kelhetünk át - azon az úton, amit több száz éven át szekérrel vagy gyalog küzdöttek le a környékbeliek. Meglepő módon a Bükk peremi hátai teljesen sajátos panorámát, egy autóúttal és vasúttal áttört bazaltszurdok felülnézeti perspektíváját kínálják.

A Bükköt általában magasra emelkedett mészkőfennsíkjával szokás azonosítani, de valójában ez hazánk egyik legösszetettebb geológiájú hegysége. Ez meglátszik a táj változatosságában is: míg az üledékes eredetű kőzetek (pl. mészkő és agyagpala) a fennsíkot és a lábától induló völgyek rendszerét alkotják, a hegység déli részén egykori vulkáni működések lenyomataival találkozhatunk. 

A vár nagy tornyának maradványa és Szarvaskő
Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

A leglátványosabbak persze a kaptárkövek, de ha felkeressük a Bükk délnyugati peremvidékét, óceánmélyi vulkanizmus maradványait vehetjük szemügyre: Szarvaskőtől Bélapátfalváig egy keskeny bazaltsáv kígyózik, melybe az Eger-patak mélyített szurdokvölgyet. Utóbbi természetes formáját ugyan az autóút és a vasút kiépítése felszámolta, de ezen a túrán fölülről, majd testközelből is találkozhatunk a víz hatására „megfagyott" párnalávákkal.

A túra kellemes erdei séta az Országos Kéktúra egy szakaszán. A nagy emelkedők hiányoznak, de Bélapátfalváról indulva kétszer is hegyhátra kell kapaszkodnunk - köztük pedig a meghitt Gilitka-kápolna felkeresése miatt nézünk be a völgy mélyére. A könnyű gyaloglás a Szarvaskő fölötti emlékezetes panorámával, majd várrom-látogatással zárul.

a cikk eredeti helye, forrása:

Megjegyzés küldése

 
Top