0

Valódi ékszerdoboz bújik meg a Hevesi-medencében, méghozzá Eger személyében. 

A településen egy kellemes délután erejéig bóklásztunk, ami közel sem tűnt elégnek. Talán egy teljes nap is kevés lenne, hogy felfedezzünk mindent, kiélvezzük a település békés-romantikus hangulatát, de éppen emiatt is fogunk még megannyiszor visszalátogatni ide.

Ha Egerben jársz, javasoljuk, hogy első utad vezessen a város emblematikus főterére!
Jó időben a Dobó István tér tele van élettel és pezsgéssel: ez a fiatalok egyik kedvenc közösségi helye, ahol a kisebbek játszanak, a biciklisek és gördeszkások akrobatikus mutatványokkal mulatják az időt, a szerelmes párok pedig egymás társaságát keresve pihennek az árnyas padokon.

A Dobó István teret Eger szívének is nevezhetjük, hiszen valóban ez a város központja: minden fontosabb nevezetesség könnyen, pár perces sétával elérhető innen.


A tér elején található szökőkút igazi frissülést ad a nyári melegben. Középen láthatjuk az Eger egyik legmeghatározóbb történelmi momentumát ábrázoló szoborcsoportot.  A 19. század végén a helyi lakosok szerettek volna emléket állítani a hős várkapitánynak, Dobó Istvánnak. A feladatra Stróbl Alajos szobrász vállalkozott, az ünnepélyes átadásra 1907. augusztus 18-án került sor. A szoborcsoport központi eleme a kardját az ég felé emelő Dobó István, jobbján egy egri vitézzel, másik oldalán pedig a törökre követ hajító nő ikonikus alakjával.Egri Vár


Az Egri Vár Magyarország egyik legnépszerűbb múzeuma és Eger fő szimbóluma

Bejárhatod önállóan is a múzeumot vagy választhatod az Egri Vitézek vezetését, akiktől számos izgalmas történetet ismerhetsz meg.

A Gótikus Püspöki Palota az Egri vár egyetlen olyan épülete a várfalakon belül, amely már a 16. században is állt. A házat akkor még főhadiszállásként használták, ezen falak között tervezte meg Dobó István a csata stratégiáját.

Bár az épület a vár udvara felé néz, a nyugati oldalán is van ablaka, ahonnan kiválóan rá lehetett látni a török seregre. Hihetetlenül félelmetes kép tárult az egri katonák elé, a látvány ugyanis hasonló volt, mint ma, csak a völgyet házak helyett török sátrak töltötték meg. Erőt sugalló megjelenésükről a törökök is tudtak, akik megpróbálták kihasználni ezt: az ablakokon minden este bekiabáltak a várba, sulykolva az egri katonákba, hogy ekkora túlerőt lehetetlenség legyőzni, adják meg magukat és akkor életben maradhatnak. Minden este erre a látványra és élményre elaludni nem volt túl pihentető a katonának.Az egri minaret legendája


Az egri az ország legjobb állapotban fennmaradt minarete, a torony 40 méter magas, az azon körbefutó terasz pedig 26 méteren húzódik. Odafent garantáltan elakad a lélegzetünk is a kilátástól, igaz, a fantasztikus panoráma mellett ebben a lélegzetelállásban azért az is közrejátszik, hogy mire felértünk, már 97 vaskos lépcsőfokot leküzdöttünk! Nehezen mozgóknak, tériszonyosoknak és klausztrofóbiásoknak talán úgy marad szebb emlék a minaret, ha csak kívülről csodálják meg, de a kihívások kedvelőinek mindenképp érdemes felkapaszkodni a teraszra is!Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont


A váróterembe érkezve megismerkedhetünk a Naprendszerünket alapvetően meghatározó törvényeivel, az űrutazás kezdeteivel, az első Holdra szálló legénységgel. Néhány kép 3D-s hatású, ha mobilkészülékünket eléjük tartva máris térbelivé válnak. Láthatjuk, hogyan épül fel egy űrhajó, milyen elemei vannak, továbbá kiderül, hogy az ókorban sokan isteneknek hitték a Nap körül keringő bolygókat. A gyermekek számára itt egy játszóház lett kialakítva: robotokkal, motorokkal és áramkörökkel kapcsolatos előadásokat tartanak, minden szétszedhető és újraépíthető!Az impozáns, barokk stílusban készült Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont 2016. februárjában nyitotta meg kapuit a kedves látogatók előtt, ahol különleges, egyházművészeti kiállítás látható.


A kiállításon a püspökök, érsekek életének mindennapjaiba tekinthetünk bele. Az egyházszervezői tevékenységeken túl különböző építészeti megbízásokat adtak és a képzőművészeteket is támogatták az évszázadok során. Ezeknek tanújeleit fedezhetjük fel a tárlaton. A szentmiséhez vagy ünnepekhez kapcsolódó tárgyak szintén összetett vezetői szerepük egy másik oldalát mutatják be. Arra is különleges hangsúlyt fektettünk, hogy a magánélet és a magánáhítat, az imádság tereit is megmutassuk a látogatóknak – ezzel is közelebbivé hozva Krisztus követőinek életét, amivel reményeink szerint mindenkihez szólni tudunk, így hirdetve Isten országát.


forrás: visiteger.com

Megjegyzés küldése

 
Top