0

A folytatásban többek között arra keressük a választ, hogy mi a különbség a kézműves, illetve a nagyüzemi sajtok között. A tehén- és a kecskesajtok sokféleségéről az Agria Kézműves Sajtműhely képviselőjét, Fejes János őstermelőt kérdezzük.

A sajt varázslatos, élő, mint az emberi kéz, amely készíti, formálja. Élő, mint a bor. Élő, folyamatosan változó, köszönhetően a benne és rajta folyamatosan dolgozó és vátozó mikroflórának. Nagyszerű dolog sajtot készíteni. Egyre jobban érzékelhető az igény az emberi kéz által létrehozott, egyedi és utánozhatatlan értékekre. Sajtkészítéskor az ember tejet változtat sajttá. 

Közvetlenül tapasztalja meg, hogy miképpen kell irányítani, együtműködni a sajtot készítő mikroflórával és enzimekkel. Ebben a teremtési folyamatban közvetlenül megtapasztalja a kényes egyensúlyi állapotokat, és sok gyakorlással válik kiváló sajtkészítővé. Magyarországon újra éled a sajtkészítők mestersége, egyre több kézműves sajttal találkozhatunk piacokon, vásárokon, fesztiválokon. Kis gazdaságokban, egyéni kisüzemekben sokféle ízesítéssel, különböző eljárással születnek a jó minőségű sajtok. 

A sajtmesterség kezd felzárkózni az elismert, jegyzett gasztrohivatásokhoz. A kézműves sajtok különlegesek, szeretettől és a fantasztikus hittől átitatottak, mert kitartó és elszánt emberek készítik őket. Néha életforma váltás, máskor az egészséges táplálkozás iránti érdeklődés, vagy éppenséggel egy nagy adag megsavanyodott tej indítja el az embert a sajtkészítés irányába. 

Először egy-két kecske kerül az udvarba, aztán már nincs visszaút... Az ország számos pontján, Zalától Borsodig alakulnak kis sajtüzemek, amely remek, különleges sajtokat készítenek. A hazai sajtokra menthetetlenül a megújulás, újrafelfedezés vár.


MAGYAR SAJTOK

Címlapfotó, sajtkeszeto.hu

forrás: tveger.hu, hazisajtkeszites.hu

Megjegyzés küldése

 
Top