0

Bár Eger városa rengeteg látványossággal büszkélkedhet, a környéken rengeteg egyedülálló szépségű kirándulóhely is található. Látogassatok el a városba bármelyik évszakban és hódoljatok az aktív pihenés oltárán is. 

Tavasszal az ébredező természet, a csiripelő madarak és a friss levegő, nyáron a fák illata, ősszel a megannyi színes élmény, télen a pillantba fagyott élet varázsolja el az utazókat Eger környékén. Egy biztos: ha nem állunk ellen az aktív pihenésnek, akkor Eger bővelkedik a szebbnél szebb kirándulóhelyekben. 

Top 5 kirándulóhely Eger környékén

  • Szalajka völgy

Magyarország egyik legkedveltebb kirándulóhelye, számos természeti látnivalót tartogat számunkra.

Az Eger vonzáskörzetében elhelyezkedő kirándulóhelyet a látogatók Szilvásváradról gyalogosan és kerékpárral (kiépített kerékpárút vezet végig a túraösvény mellett), valamint a kényelmesebbek akár erdei kisvonattal is megközelíthetik. 

fotó, Pintér István

A völgybe ereszkedve a 17 méter magas, elragadó Fátyol vízesés vár minket, aminek a zúgása már távolabbról is árulkodik a csodálatos természeti jelenségről. Emellett itt található a Szikla-forrás, valamint a Szalajka-forrás, amiknek a kristálytiszta, jéghideg vize a barlangjáratokon tör a felszínre. A Szalajka völgyben található még az Istállós-kői-barlang is, amihez ugyan nem könnyű, de annál izgalmasabb túraútvonal vezet.

  • Szomolyai Kaptárkövek

Szomolya központjától Nyugati irányba indul a tanösvény, amely a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Terület csodáit mutatja be az idelátogatóknak. Az itt található kaptárkő-csoport 117 fülkével rendelkezik, és ezzel pedig Magyarország legtöbb fülkével rendelkező kaptárkő-csoportjának számít. 

 fotó: kaptarkövek.hu

A kaptárkövek, más néven „vakablakos kövek” olyan kúp alakú vulkanikus sziklaképződmények, amelyek oldalába korábban különböző méretű mélyedéseket véstek az őseink, így ezek a jelenségek mind természeti mind pedig kulturális értékkel bírnak.

  • Nagy-Eged hegy

Az Egri borvidék egyik legnépszerűbb termőhelyeként is ismert Nagy-Eged hegy, Magyarország legmagasabban fekvő szőlőtermő területének számít. Az egyedi klímával rendelkező vidék lehetővé teszi többek között az egyedi borok, például a Grand Superior készítését is. 

fotó: Kővári Ágnes

A hegyoldalban végig terülő szőlőkön kívül azonban találkozhatunk más látványosságokkal is, hiszen sokan járnak ide hegyet mászni, kiépített kerékpárúton is tekerhetünk, de még szeles idő esetén siklóernyősökkel is találkozhatunk a hegytetőn. Tavaszi időben a hegytetőről gyönyörű látkép várja a túrázókat, tiszta időben akár a Tátra vonulatáig is el lehet látni. Túra ideális befejezéseként ihatunk egy pohár bor az oldalban található pincék egyikénél.

  • Tisza-tó

A tavaszi nap meleg sugarai már erősen csalogatnak minket arra, hogy elkezdjük a vízközeli élmények gyűjtését. A Tisza-tó (másnéven: Kiskörei víztározó) egy ideális helyszín azokra a napsütéses tavaszi napokra, amikor már akár egy kis strandolás vagy vízi sportolás is szóba jöhet. A „helyi Balaton” partján hat darab szabadstrand található, különböző vendéglátóegységekkel felszerelve. 

fotó: Csodálatos Magyarország

A vízi sport szerelmesei Abádszalók környékén szelhetik a Tiszató hullámait, azonban csónakázásra is van lehetőségül azoknak, akik nyugodtabb időtöltésre vágynak. A tó vadvízi világának felfedezésére egyébként a csónakon kívül kerékpárral, gyalog, valamint akár lóháton is lesz lehetőségünk. A tó körül több kilátóhely is található, ahonnan gyönyörű kép tárulhat a túrázók elé.

  • Siroki vár

Az Egertől nem messze található siroki vár megközelítéséhez Szarvaskőről a legérdemesebb elindulni az Országos Kéktúra turistaút úrvonalát követve. Egy könnyed 18 km-es túra során megtekinthetjük a várat, ahol kiállítás is vár majd minket. A vár mellett található hatalmas sziklaképződmények további gyönyörű látványt nyújtanak az idelátogatóknak

fotó: Csodálatos Magyarország

Amennyiben tavasszal Egerbe utaznátok, semmikép ne hagyjátok ki a fent felsorolt túra tippeket. Bár egy hétvégére nehézkes bezsúfolni mind az öt úticélt, a három legszimpatikusabb helyszín kiválasztásával már meg tudjuk határozni akár a tavaszi kirándulásainkat Eger környékén.

Címlapfotó, magyarorszagom.hu

Az összeállítás eredeti helye, forrása: https://www.erlavilla.hu/hirek/irany-eger-ahol-a-legszebb-kirandulohelyek-varnak-az-orszagban

Megjegyzés küldése

 
Top