0

Eger arculatához szervesen kapcsolódott a zenei élet. Hagyományai voltak az egyházi zenélésnek, és a polgári életforma egyik tartozéka volt az egyesületekben folyó közös muzsikálás.

Az ehhez szükséges képzést eleinte az egyházi és magániskolákban folyó oktatás jelentette. A magániskolák közül legjelentősebb az Aradról származó Gáspárdi Katinka zongoraművész iskolája volt az 1930-as években.

Gáspárdi Katinka halála után, nevelt lánya, Fogelné Kaufmann Emmy, zeneakadémiát végzett hegedűművész tanárnő vette át a magán zeneiskola vezetését, mely később munkaközösséggé alakult.

1953-ban, a minisztériumban való közbenjárása eredményeként jöhetett létre a Panakoszta házban az Állami Zeneiskola, melynek első igazgatója lett.

1981-re a műemlék jellegű épület állaga annyira megromlott, hogy életveszélyessé vált, így került sor az intézmény átköltöztetésére a Kossuth utca 14/a szám alá, a Ferences rendi kolostorba. Mivel 1996- ban a kolostor újra egyházi tulajdonba került, gondoskodni kellett egy olyan épületről, amely eleget tud tenni a megnövekedett igényeknek, és rendelkezik koncertteremmel is.

A választás a „régi” Panakoszta házra esett, az újjáépített iskola 881 m2-én helyezkedik el 21 zenei oktatásra szolgáló teremmel, 1 nagyteremmel (díszterem).

A zeneiskola a város kulturális életében kiemelkedő tényezővé vált. A zeneiskola növendékei, tanárai állandó résztvevői a városi, megyei rendezvényeknek, ünnepségeknek, részt vállalnak az Egri Szimfonikus Zenekar, a Gárdonyi Géza Színház, illetve énekkarok, más intézmények munkájában is.

forrás: eger.hu

Megjegyzés küldése

 
Top