0

A Széchenyi utcából északkeleti irányban halad a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca felé. Legkorábban 1851-ben említik.

Nevezték Kossuth utcának, Görbe utcának, a 19. század első felében Fazola Lénárd házáról Lakatos utcának, de volt már Marx Károly utca is. A 18. században szabómesterek, szűrszabók és gombkötők lakták.

Látnivalók

ÉRSEK U. 14. – DOBÓ ISTVÁN TÉR 1/b.
Najmájer-ház
A ház rokokó stílusban épült 1777-ben. Szabálytalan U-alaprajzú épület, egyemeletes, amely két épületből összeépült sarokház, homorúan lemetszett sarokkal, a Dobó téri homlokzaton középrizalittal. Az Érsek utcai szárny egytraktusos, síkmennyezetes, udvari homlokzatán kőkonzolos függőfolyosóval. Ez az épületrész eredetileg földszintes formában épült meg, feltehetően a 19. században. A Dobó térre néző kéttraktusos házat egy 1774-ben leégett ház helyén Najmajer Ignác vaskereskedő építtette, az építész Povolni János volt. Az 1970-es években az épületet teljesen átalakították.ÉRSEK U. – SZENT JÁNOS U. – DOBÓ ISTVÁN TÉR
Forst-ház
Barokk stílusban épült, három utcára néző, U-alaprajzú, egyemeletes épület. Udvari homlokzata mindhárom oldalon árkádos, az emeleten oszlopokkal. Földszinten és részben az emeleten boltozottak a helyiségek. Három korábbi ház összekapcsolásával Forst Antal üveges fia, Forst Ignác építtette át apja házát 1774–1777 között (építész: Povolni János). Később az Érsek utcai oldalon további bővítésre került sor.

Fotó: Mentusz Károly

forrás: beszeloutcanevek.ektf.hu

Megjegyzés küldése

 
Top