0

Biztos, hogy sokan emlékeztek még arra, hogy az egykori egri tanárképző főiskola (a mai egyetem elődje) Ho Si Minh, vietnami vezér nevét viselte. 

Senkit nem találtam, aki választ tudott volna adni ennek a különös névadásnak az eredetére, okára, de nem adom fel! ... mert hát Ho apó még a múlt rendszereben is kilógott a tanárképző főiskolák névadóinak sorából - Berzsenyi, Juhász Gyula, Bessenyei György voltak a "pályatársak" a többi tanárképző elnevezésében.  

Aztán elérkezett 1990, amikor az átnevezési hullám elérte Egert is, és mi, akik akkor itt tanultunk, gondolkodhattunk, hogy Ho Si Minh kinek adja át a képzeletbeli stafétát. Emlékezetes volt ez a történelmi pillanat: javasolhattunk, szavazhattunk, korteskedhettünk, beleélhettük magunkat abba a kérdésbe, hogy kinek a nevét viselje a fősuli a továbbiakban. 

Akkor most elmondom, hogy kik indulhattak, kik vehettek részt még ezen az érdekes "megmérettetésen" Eszterházy kihívóiként: Balassi Bálint - költő, aki az egri várban is szolgált. Karacs Teréz, aki a magyar nőnevelés úttörője volt, és természetesen Gárdonyi Géza. De valahogy nagyon "átjött" az akkori hallgatóságnak, hogy a megálmodó, építtető Eszterházy Károly püspöknél nem lehet senki méltóbb arra, hogy nevet adjon az intézménynek. Emlékezetem szerint 90% fölötti volt az Eszterházyra leadott szavazatok aránya. "Sztárnak", "menőnek" éreztük őt, és ez által az egész iskolát és persze egy kicsit magunkat is ....

Fotó, Szelényi Károly: Eger Heves County

forrás: Élményséták Egerben 

Friss fotók és további "egypercesek" a honlapon:  Élményséták Egerben

Megjegyzés küldése

 
Top