0
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétvégén tovább fokozódik a kánikula. Szombaton helyenként rekordközeli, 40 Celsius-fok feletti értékeket is mérhetnek, az országos tiszti főorvos ezért meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást. 

Kedd éjfélig meghosszabbították a hőségriasztást

Kedd éjfélig meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást az országos tiszti főorvos – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken.

Az NNK és a katasztrófavédelem azt javasolja:

 • mindenki többet pihenjen,
 • kerülje a megerőltető fizikai munkát,
 • a legmelegebb órákban kevesebbet sportoljon,
 • érdemes folyadékot vinnie magával,
 • árnyékba húzódni,
 • igénybe venni a párakapukat,
 • ha nincs lehetőség a lakás hűtésére, akkor zuhanyozzon langyos vízben,
 • napon parkoló autóban senki ne hagyjon gyermeket és állatot (sem öngyújtót, spray-t, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket),
 • a nagy szárazság miatt ne gyújtsanak tüzet.

A kánikula elleni védekezés fontosságára figyelmeztet a BKV

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) a rendelkezésére álló eszközökkel igyekszik a kánikula hatásait mérsékelni, ugyanakkor arra kéri az utasokat, hogy a hőséget, a 40 fok fölötti várható hőmérsékletet figyelembe véve tervezzék meg hétvégi utazásaikat.


Dobó tér - szökőkút - köd

Kiemelték:

 • fontos a megfelelő napvédelem (sapka, napvédő krém),
 • minden utasnál legyen megfelelő mennyiségű ivóvíz,
 • az utasok különösen figyeljenek a gyermekekre és az idősebbekre.

TIM: Hűvös ital és pihenőhely kell a forróságban dolgozóknak

A legtöbbször adminisztratív jellegű mulasztásokon érte a munkaadókat a rendkívüli hőségben kötelező munkavédelmi intézkedések betartatása érdekében június végén lezajlott országos célvizsgálat – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) pénteken.

A kormányhivatalok mintegy hétszáz intézkedést tettek, főként a hiányosságok megszüntetésére kötelező határozatokat adtak ki. A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról, elővigyázatossági intézkedéseket kell tenniük a hőhullámok és az erős UV-sugárzás káros hatásainak mérsékléséért.

A rekkenő hőségben dolgozókat fel kell készíteni arra, hogy felismerjék és kezelni tudják a kánikula okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit. Fel kell hívni a figyelmüket, hogy bármilyen panaszuk esetén, vagy ha kollégájukon tapasztalják a rosszullét jeleit, kérjenek munkahelyi elsősegélyt vagy orvosi ellátást.

Felfüggesztik a kamionstopot az egész hétvégére

Az országos tiszti főorvos három nappal, kedd éjfélig meghosszabbította a korábban elrendelt hőségriasztást. A nehéz tehergépjárművek forgalomkorlátozásának felfüggesztése ezzel automatikusan kiterjed vasárnapra is, vagyis a kamionok egész hétvégén szabadon közlekedhetnek a hazai utakon – közölték a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) Facebook-oldalán.

A hétvégi forgalomkorlátozás az általános szabályok szerint júliusban és augusztusban minden szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig tart. A közlekedésért felelős miniszter a környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett, indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti a kamionstopot.

Az aktuális intézkedés a hőségriasztás eredeti határidejéhez igazodva szombat éjfélig szólt, de a feloldás automatikus életbe léptetését irányozta elő arra az esetre, ha a hőségriasztást újabb napokra hosszabbítják meg – írták.

Szerző: hirado.hu

Megjegyzés küldése

 
Top