0

Kedden lesz mindenszentek napja, majd másnap halottak napja, de már a hosszú hétvégén sokan felkeresték, illetve felkeresik szeretteik sírhelyét. Számos néphagyomány és hiedelem is kapcsolódik az ünnepkörhöz.

Mindenki máshogy emlékezik meg elhunyt szeretteiről. Hazánkban azonban már hagyománnyá vált, hogy az emberek ilyenkor kilátogatnak a temetőkbe, virággal díszítik a sírokat és gyertyát gyújtanak.

Ahogy szinte minden nagyobb ünnephez, úgy a halottak napjához is kötődnek néphagyományok. Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1-nek elmondta:

a régi szokások szerint a holtak nyugalma miatt több minden tiltott volt ebben az időszakban.

Ilyenkor nem volt szabad mosni, mert azt gondolták, hogy akkor a halott vízben járna. Nem volt szabad meszelni, mert hogy akkor sárgaságot kapnának és főként nem volt szabad semmiféle földmunkát végezni, hogy a halottak nyugalmát ne zavarják meg” – magyarázta.

A gyász feldolgozása hosszú folyamat. A Debreceni Köztemető ökumenikus kápolnájában az ünnepek alatt ezért különböző beszélgetésekkel és előadásokkal várják az ide látogatókat. A programsorozatot azért szervezték, mert sokaknak tabu téma a halál és ez nehezíti a gyász feldolgozását.

Kiemelt képünk: Mécsesekkel és virágokkal borított sírok Nyíregyházán, az Északi temetőben mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt, 2022. október 30-án.  (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Forrás: M1

Megjegyzés küldése

 
Top