0
Eger városának bejárásához kell legalább egy hét, és még lehet, hogy így is keveset mondtam. 

Mi már próbálkoztunk nevetségesen rövid, egynapos túrával és négynapossal is, a vége mindegyiknek az lett, hogy a fürdők és uszodák háromszögében kötöttünk ki, ami egy karnyújtásnyira van a Varkocs-kapu alatt elterülő Tinódi Sebestyén tértől.
Az egri Török fürdőFORRÁS: MAGYAR TURISZTIKAI ÜGYNÖKSÉG

Itt az egyik sarokban találjuk a 2018 szeptemberében megnyitott Bárány uszodát, a másikban a Bitskey Aladár uszodát, a harmadik sarokban pedig ott van a Török fürdő és az Egri Termálfürdő együttese. A több évszázados múltra visszatekintő Török fürdő török medencéje még 1610 és 1617 között, a török hódoltság ideje alatt épült, így ez a medencetér legrégebbi része. A fürdő többi részét az évszázadok alatt fokozatosan hozzáépítették az eredeti építményhez. A körülbelül 200 000 darab aranyozott mozaikkal beburkolt kupolát 1980-ban újították fel, azóta is bearanyozza a fürdőbe érkezők mindennapjait.

A Török fürdőben és az Egri Termálfürdőben az a jó, hogy a két intézmény között biztosított az átjárás, és kombinált jegy is kapható. 

Az 1932-ben megnyitott Egri Termálfürdő 5 hektáron terül el, és fedett-nyitott vízi élményszigete 13 medencével, sportpályákkal és játszótérrel várja a fürödni- és kikapcsolódni vágyókat. Az egész évben nyitott fürdőben modern körülmények között élvezhetjük a radonos gyógyvíz, illetve a kénes termálvíz jótékony hatásait.

Az intézmény északi részén inkább a gyógyvizes, csendesebb fürdőző funkciók telepedtek meg, míg a déli területen, a gyermekbarát, fiatalosabb strandolás kapott helyet. A termálfürdő parkja sem hétköznapi. Ha itt teszünk egy sétát, több védett növényfajjal is találkozhatunk, sőt átjárhat minket egy több mint 250 éves keleti platánfa energiája is, melyet 2012-ben Magyarországon, 2013-ban pedig Európában is az Év Fájának választottak. 

Forrás: Travelo.hu

Megjegyzés küldése

 
Top