0

Kirándulásunkat Feldebrőn kezdjük, Magyarország egyik legrégebbi építészeti emlékének, a 11. századi alapokra épült román kori templomának bemutatásával.

A feldebrői Szent Márton templom egyedülálló építmény: egy alapjában véve 11. századi centrális templom és a vele egykorú, teljes épségében és szépségében megmaradt, 12. századi freskókkal díszített, boltozatos altemplom.
A román kori, bizánci stílusú Szent Márton templom eredetileg öthajós középpontosított épület volt, minden oldalán félköríves szentéllyel. A kelet–nyugati tengelyén szimmetrikus épület közepén torony helyezkedett el, és több átalakítás után is sok eredeti építészeti részletet megőrizve végül a 18. század közepén barokk arculatot nyert. Az altemplomba lépcsőn lehet lejutni, fő része egy pillérköteg sorral elválasztott hosszú, kéthajós csarnok. 
A pillérek törzsét nyolckaréjos köteg alkotja. Ezek tartják az épségben megmaradt kőboltozatot, amin a bizánci stílusú, de nyugatias vonásokkal rendelkező freskómaradványok láthatók, mely arról tanúskodik, hogy a bizáncias formavilág olasz behatással érkezhetett Feldebrőre. 

A hajó kelet felé tágas, félköríves szentéllyel bővül, nyugat felé pedig sírkamra nyílik belőle, mely a templom középpontjában helyezkedik el. Ilyen sírtemplomot a középkorban nem építettek akárkinek, még egy királynak sem feltétlenül, hanem csak olyan személy részére, akit szentként tiszteltek. 
A kutatók egy része azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy harmadik királyunk, a meggyilkolt Aba Sámuel nyughelyeként szolgálhatott.
borírókép, hetethetoszag.hu

bővebben a forrás eredeti helyén olvashatsz: https://hellomagyar.hu/

Megjegyzés küldése

 
Top