0
Elérte a magyar szőlőket az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma betegség. Eddig az Egri Borvidék nem érintett, azonban a Hegyközségi Tanács felhívta a gazdák figyelmét a védekezésre.
Az aranyszínű sárgaság a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, amely jelentősen csökkentheti a szőlőtőkék terméshozamát. A betegségnek nincs gyógymódja, ezért kizárólag a terjesztő rovar, az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés hatékony.
Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) egy invazív rovar, amely Magyarországon az ország minden vármegyéjében elterjedt, és az egyik legnagyobb fenyegetést jelenti a hazai szőlőtermesztésre. Nem a kabóca, hanem az általa terjesztett aranyszínű sárgaság nevű fitoplazmás betegség veszélyes, amely a szőlőtőkék terméshozamát 20-50 százalékkal is csökkentheti – írja a Feol.

Az aranyszínű sárgaság tönkreteheti a termést / Fotó: Ruprech Judit, MTI

Az aranyszínű sárgaság fitoplazma kórokozója ellen nincs gyógymód, így a védekezés kizárólag a terjesztő rovar, az amerikai szőlőkabóca elleni küzdelemre korlátozódik. Ez magában foglalja a rovarölő szeres kezeléseket (évente két-három alkalommal), a fertőzött szőlőtőkék kivágását és megsemmisítését. A fás részt téli tüzelőként felhasználhatják, mert onnan már nem terjed vissza a betegség.

A betegség az európai szőlőfajták szinte mindegyikét érinti, különösen érzékeny a chardonnay, a pinot noir, a kékfrankos, a rizling, a cabernet sauvignon és a cabernet franc, míg a merlot valamivel ellenállóbb. A fitoplazma más növényeken is előfordulhat (pl. erdei iszalag, égerféle, bálványfa), de gazdasági kárt kizárólag a szőlőben okoz.

A betegség Magyarországon 2013 óta van jelen, és bár a hatósági intézkedéseknek köszönhetően a terjedése stagnál, a szőlőtermesztőknek folyamatosan figyelniük kell a helyzetet, mert a fertőzés gyorsan terjed, és a betegséggel fertőzött szőlőállományok száma évente tízszeresére nőhet. A védekezés sikeressége nagymértékben múlik a kabóca elleni hatékony védekezésen és a fertőzött növények mielőbbi eltávolításán.

Szőlőkivágással és zöldszürettel reformálja az európai bort az unió

A tagállamok képviselői az EU mezőgazdasági különbizottságában jóváhagyták a tanács tárgyalási pozícióját az európai borágazat megerősítését célzó intézkedéscsomagról. A reform fókuszában a túltermelés visszafogása, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, az egyszerűsített címkézés és a borexport bővítése áll.

Megjegyzés küldése

 
Top