0
A Kossuth Rádió Korkóstoló című műsorában újabb különleges történetet hallhattak. Hortobágy örökös pásztora, Tóth József mesélt arról, milyen volt az élete több mint fél évszázadon át a pusztán – juhokkal, bográccsal, a végtelen alföldi ég alatt.

A Korkóstoló nem egy szokványos gasztronómiai műsor. Bor, étel és kultúra – csaknem 30 percben – ez a vasárnap délelőtti rádióadás mottója.

A műsor célja, hogy bemutassa az étkezés, a borfogyasztás és a hagyományos ízek a kultúra élő részei, akárcsak a zene, az irodalom vagy a festészet.

 Séfek, borászok, művészek és hagyományőrzők vallanak arról, mit jelent számukra az ízek világa, hogyan kapcsolódik a gasztronómia a tájhoz, az emberhez és a múlthoz. A hallgatók egy-egy történeten keresztül utazhatnak térben és időben, miközben megismerkednek olyan emberekkel, akik életükkel és munkájukkal őrzik a magyar táj értékeit.

Az egyik legfrissebb adás főszereplője Tóth József, aki 15 évesen kezdett pásztorkodni a Hortobágyon – 1968-ban. „Három évvel ezelőtt, 69 éves koromban hagytam abba. Ötven évig voltam kint a pusztán” – mondta az adásban Takács Tibor riporternek. A pásztorélet kemény, zárt világ: a férfiembernek nemcsak juhot kell tudni terelni, hanem meg kell tanulnia ellátni magát. „Ott vagy három napig a nyájjal – akkor valamit főzni kell. Kezdetben nem mindig sikerült jól, de megettük, mert éhesek voltunk” – idézte fel nevetve. A gyakorlat azonban mestert faragott belőle: lebbencsleves, paprikás krumpli, és persze a legendás birkapörkölt – ezek mind szerepeltek pásztorrepertoárjában.

Tóth József nemcsak a Hortobágy pásztorai közt számított mesternek, hanem a népi főzőkultúra országos szinten is elismert alakja lett: A magyar népi sütő- és főzőhagyományok őrzője címet is kiérdemelte, báránypaprikás kategóriában. Ma már visszavonultan él.

A Korkóstoló adásait vasárnaponként 9:30-tól hallhatják a Kossuth Rádióban.

Kiemelt kép: A Hortobágy folyó a Kilenclyukú híd környékén Szallas.hu

forrás: MTVA

Megjegyzés küldése

 
Top