0
A balmazújvárosi Balmaz Sütöde tönkölylisztből készült Alföldi Pajta kenyere érdemelte ki 2025-ben az ország kenyere címet, míg az innovatív kenyerek kategória győztese az extraszűz olívaolajjal készült Mediterrán kenyér lett a XIV. Szent István-napi Kenyérversenyen.

Tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Pékszövetség a Szent István-napi Kenyérversenyt, amelyen a Szent István-napi kenyér kategóriában 20 vállalkozás indult 29 termékkel, az innovatív kenyerek versenyében 14 cég 26 terméke mérettette meg magát. A Szent István-napi kenyér kategóriájában olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, legalább kétféle lisztből készült kizárólag magyar és természetes alapanyagokból.  A balmazújvárosi Balmaz Sütöde nyertes terméke,

az Alföldi Pajta kenyér – tönkölyliszttel világos tönkölyliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, BL55 és BL80 búzaliszt felhasználásával készült, kiegészülve sóval, vízzel, sertészsírral.

 Az Innovatív kenyér kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyaghasználat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás) és magyar alapanyagok felhasználásával készüljön

A tájékoztató szerint a győztes ásotthalmi Varga Pékség Mediterrán kenyér – extraszűz olívaolajjal terméke kiváló minőségű magyar lisztből és a Varga Pékség saját technológiájával készült, és

„méltó példája a mediterrán életérzés és az egészségtudatos táplálkozás házasságának”.

A nyertes kenyereket a közönség először a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatja meg a Szent István-napi rendezvénysorozat részeként, augusztus 18. és 20. között.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Szerző: hirado.hu  Forrás: MTI

Megjegyzés küldése

 
Top