0

Nemcsak a puszták, hanem a kocsmák népe is vagyunk. Ezen túlmenően a csárdáké, az éttermeké, a kisvendéglőké és általában minden olyan helyet szeretünk, ahol a víg kedély mellé testes borok, habzó sörök mellett jókat lehet enni meg mulatni. Az elmúlt száz év fotóanyaga ennek a magyar virtusnak a látlelete.

Idézünk itt fontos ismereteket is Sugár István írásából: "Egernek vendéglői, kivéve a Koronát, mind házak közé ékeltek, zárt levegőjűek. Messzebb útra pedig nem szívesen vállalkoznak a pihenni, szórakozni kívánók, kivált nagy melegben. Ezért volt azután szükségszerű követelmény az érsekkerti Kioszk megépítése. S azért van jövője annak a szép épületnek, mely az Érsekkertnek erdőszerű zöldjéből kellemesen világít ki, s mely becsületére válik tervezőjének és építőjének, Márkus Béla mérnöknek.
A szombati és vasárnapi megnyitó a legteljesebb siker jegyében folyt le. Vonzotta a közönséget nemcsak az újság ingere, hanem a kellemes, finom hely, a festői környezet is. Az Egri Dalkör s másnap az Egri Polgári Dalkör hangversenye, vasárnap délben pedig a házi- ezredünk zenekarának térzenéje persze mind hozzájárultak ahhoz a nagy látogatottsághoz, amelyre különben előre is lehetett számítani. (Szombaton este például mindegy **1200-**an fordultak meg a Kioszk vendéglőjében.)"

Érsekkert (Népkert), Népkert söröző az egykori Kioszk helyén. Eger, 1959 (Fotó: fortepan.hu)

A pincér az, akiben naponta „meghal” egy maratonfutó, egy távgyalogló és egy gyakorló pszichológus. A versenyszellem néha jót tesz ugyan a munkának, de megöli annak szépségét. Míg a kelnerek  a startpisztolyra lódultak, a vidéki Magyarország másik szegletében is csúcsra járt a munkássport. A Zala újság 1952-es kishíre szerint Zalaegerszegen a Dicsőség Sztálinnak TSZ a kukorica második kapálását 100, harmadik kapálását 150, másodszori törögetését 100, a kiborogatását 100, a repce aratását 100 és az őszi árpa aratását is 100 százalékra elvégezte. Hogy milyen áldomást ittak rá, arról nem szól a tudósítás.

Budapest, 1958. július 8. A pincérverseny 900 méteres férfi ügyességi felszolgáló versenyének résztvevői a Testnevelési Főiskola Sportpályáján. A versenyen a II. és az V. kerület pincérei vettek részt. MTI Fotó: Fehérváry Ferenc

Pincérverseny az ötvenes évekből: a 900 méteres férfi ügyességi verseny résztvevői a Testnevelési Főiskola Sportpályáján, Budapesten (Fotó: MTI/Fehérváry Ferenc)

Az 1960-70-es években a családok egyik leglátogatottabb szórakozóhelyei között szerepelt. Csodálatos környezetben kínált kikapcsolódási lehetőséget. Ínycsiklandó süteményei, finom fagylaltjai, hangulatos szökőkútja, a kert végében található kis vadas-parkjának állatai, kivált legelésző őzei tették vonzóvá a gyerekes családok számára is, a népszerű nevén Fagyikertnek nevezett kis gondozott parkot.

Eger, Fagylaltkert - Az 1960-70-es évek

A Gundel név mára egybeforrott a magyar vendéglátással, aminek a tradícióját, a patináját – a fotón látható hölgyhöz hasonlóan – csak kesztyűs kézzel szabadna illetni. És amit lehet, mert mindig az utolsó utáni pillanatban vagyunk: gyorsan magunkba szívni. Kellem és jókedv: valószínűleg ezeknek a napjainkra megkopott fogalmaknak a valaha szebb időket látott üzenetét örökítette meg a fényképész.

Budapest, 1956. május 16. Málnás üdítővel pózol egy fiatal nő a Gundel étterem teraszán, a Városligetben. MTI Fotó: Farkas Tamás

A Gundel étterem terasza (Fotó: MTI/Farkas Tamás)

1959 augusztusában, a János kórház kertjének egy félreeső zugában egy hófehér klinikai asztal mellett Jávor Pálnak utoljára húzták legkedvesebb nótáit a budapesti muzsikus cigányok. Az egykori filmsztár utolsó kívánsága volt, hogy halála előtt még egyszer mulathasson úgy, ahogyan azt éveken át tette a székesfőváros ezüst-tükrös kávéházaiban, majd néhány esztendővel később az Egyesült Államok magyarlakta vidékein. A fotó másfél évtizeddel korábban készült. A háború előtti magyar filmgyártás legjelentősebb alakja volt. Emlékét ma filmjei őrzik, így mindenki láthatja, milyen volt a „jávorbajusz”, a filmamorózó, akiért egy ország női szívei dobogtak. A legendás Dankó Pista alakja szinte összeforrt Jávor személyiségével.

Budapest, 1946. február 23. Cigányzenészek zenélnek Jávor Pál színművésznek és feleségének: Landesmann Olgának a Vorosilov, a Szövetséges Ellenőrző Bizottság szovjet elnöke tiszteletére adott díszvacsorán. MTI Fotó/MAFIRT: Bass Tibor

Cigányzenészek zenélnek Jávor Pál színművésznek és feleségének, Landesmann Olgának egy díszvacsorán a háború utáni Budapesten, a negyvenes évek derekán (Fotó: MTI/MAFIRT: Bass Tibor)

„Ilyenkor a leghangulatosabb a Sárga. A Tisza a hold fényében ezüstösen csillog, messzi a város fényei, mint szentjánosbogarak villognak. A halászcsárdákból cigányzene szól. Dankó-nóta dallamát viszi a szél, és a szúnyogok is füledbe zümmögik nótájukat. Ropog a rőzse a bográcsok alatt, amelyekben fő az ízletes halászlé. Egy borízű hang a divatos slágert énekli, de aztán az is elhallgat és csönd borul a tájra.” (Kálmán László, 1963)

Budapest, 1958. december 3. Oláh Kálmán cigányprímás (j) és zenekara játszik a Palace étteremben. MTI Fotó: Bereth Ferenc

Oláh Kálmán cigányprímás (jobbra) és zenekara játszik a Palace étteremben 1958-ban (Fotó: MTI/Bereth Ferenc)

1956 után kissé megkésve, erős szereptévesztéssel ugyan, de az Egyesült Államok – még ha jelképesen képviseltetve is – megérkezett Budapestre. Nem tudni, melyik nótára rándul fejszével vájt mosolyra a derék amerikai képe. Valószínűleg a Szomorú vasárnap politikai megfontolásból kimaradt a banda repertoárjából.

Budapest, 1963. július 17.  Richard M. Nixon amerikai ügyvéd, politikus látogatást tett Magyarországon. Az amerikai politikus és felesége egy budapesti étteremben.  MTI Fotó: Fényes Tamás

Richard M. Nixon amerikai ügyvéd, politikus, későbbi elnök és felesége egy budapesti étteremben, Magyarországon tett látogatásakor, 1963. július 17-én (Fotó: MTI/Fényes Tamás)

Sosem a fiatal kutyák tanították az öregeknek az ugatást, mondta Matula bácsi, valahol a Berekben. Ha netán egy pincér nem szívélyes, nincs képén állandó mosoly és bornírt jókedv az arcán, nem érződik minden mozdulatán a kellem és az energikusság, akkor inkább üljön le az asztal mellé, legyen belőle vendég: nem lesz esélye a jó pincérek megbecsült kasztjába kerülnie. A jó pincér kimértebb egy grófnál, kedvesebb egy szanatóriumi ápolónál és ügyesebb egy cirkuszi akrobatánál.

Budapest, 1962. március 24. A 61 éves Fadgyas József az Astoria Szálló és Étterem pincére (j) Szabolcs Imre és Koblov István tanulóknak egy hatszemélyes teríték elkészítését mutatja. Az idős felszolgáló, aki Zágrábban tanulta a mesterségét 37 éve dolgozik a szállodában. MTI Fotó: Bereth Ferenc

A 61 éves Fadgyas József, az Astoria Szálló és Étterem pincére Szabolcs Imre és Koblov István tanulóknak egy hatszemélyes teríték elkészítését mutatja 1962-ben. Az idős felszolgáló, aki Zágrábban tanulta a mesterségét, 37 éve a szálloda munkatársa (Fotó: MTI/Bereth Ferenc)

A legtöbb ember nem is érti, hogy a profi konyhaművészet nem csupán a receptekről szól, nem az étel újszerű feltálalásáról és nem is az alkotóelemek, az ízek és textúrák lehető legkreatívabb összehangolásáról – ezeket a dolgokat jóval azelőtt elrendezik, hogy a vendég leült volna vacsorázni. A szakácsművészet az ételek elkészítését jelenti, és sokkal inkább az állandóságról szól, az azonos mozdulatok agyatlan ismétléséről, a feladatok nap mint nap azonos módon történő elvégzéséről. A legutolsó dolog, amire egy séfnek szüksége van, egy olyan szakács, aki tele van ötletekkel, és folyton újítani akar, akinek saját ötletei vannak arra, hogyan szúrja el a séf receptjeit vagy az étel látványát. A séfek általában vak, majdhogynem fanatikus engedelmességet, kemény gerincet várnak el a hadszíntéren, valamint egy automata következetességét a kivitelezésben. (Anthony Bourdain)

Budapest, 1960. március 24. Szakácsok egy esküvői ünnepi terítékeket készítenek a Belvárosi Kávéházban, a Belkereskedelmi Minisztérium Vendéglátóipari Főigazgatósága és a KPVDSZ Vendéglátóipari Szakmai Titkársága által hazánk felszabadulásának 15. évfordulója alkalmából rendezett országos vendéglátóipari napok egyik helyszínén.. MTI Fotó: Kácsor László

Esküvői ünnepi teríték készül a Belvárosi Kávéházban, a Belkereskedelmi Minisztérium Vendéglátóipari Főigazgatósága és a KPVDSZ Vendéglátóipari Szakmai Titkársága által rendezett országos vendéglátóipari napok egyik helyszínén, 1960-ban (Fotó: MTI/Kácsor László)

A szocialista szellem vasútján nagyon is kapitalista allűrök mentén lehetett utazni, hisz élt még az étkező- és büfékocsik hagyománya, ami – sajnálatos módon – mára kiveszőfélben lévő kedves lehetőségként volt adott minden hosszabb útra indulónak. Más népek úgy tartják rólunk, hogy a magyar emberrel még el sem indul a vonat, már veszi is elő az elemózsiáját, ami a hasának és a gusztusának leginkább kívánatos otthon elcsomagolt néhány száz falatból szokott kikerekedni. Zsír, hús, cukor meg vaj van ilyenkor repertoáron a magyaros diétás étkezés jegyében.

Budapest, 1962. május 27. Ha messze utazik az ember, jól esik beülni az étkezőkocsiba az izlésesen terített asztalokhoz. Az étkezőkocsi ma már nem luxus, ezt mutatja az is, hogy egy távolsági vonat étkezője sokszor nagyobb forgalmat bonyolít le, mint egy kisebb vendéglő. A képen: a Budapest-Murakeresztúr-i gyorsvonat étkezőkocsijában. MTI Fotó: Lajos György

Az étkezőkocsi ma már nem luxus, ezt mutatja az is, hogy egy távolsági vonat étkezője sokszor nagyobb forgalmat bonyolít le, mint egy kisebb vendéglő. A képen: a Budapest–Murakeresztúr között közlekedő gyorsvonat étkezőkocsija, 1962. május 27-én” (Fotó: MTI/Lajos György)

Vasárnap délután négy óra körül népes, mintegy harminctagú csoport állított be Kecskeméten a Jófalat kisvendéglőbe, hogy sört fogyasszanak, bár már akkor is erősen ittas állapotban voltak. A kiszolgáló éppen ezért nem volt hajlandó kiszolgálni őket, de egyébként sem teljesíthette volna kérésüket, mert először csapolni kellett. Amíg a csapolást végezték, a társaság tagjai között vita kerekedett, miközben kimentek a helyiségből. (…) A sarlóval és egyéb hasonló eszközökkel felszerelt ittas emberek dühösen rontottak egymásnak, s mire a rendőrség megérkezett, négy verekedő súlyos sérülést szenvedett, s őket a megyei kórházba szállították. Eddig nem sikerült kideríteni, hogy mi robbantotta ki a verekedést, hiszen a résztvevők szinte teljesen részegek voltak és semmire nem emlékeznek. A vizsgálat folyik. (Petőfi Népe, 1963. 05. 12.)

Dobróka, 1960. július 18. Férfiak söröznek a közelmúltban újjáépített dobrokai Betyár-csárda kerthelyiségében. Az egykor Savanyú Jóska és Sobri Jóska betyárokról híres csárda berendezéseit a kertai földműves-szövetkezet régi bútorokból állította össze.  MTI Fotó: Bereth Ferenc

Az egykor Savanyú Jóska és Sobri Jóska betyárokról híres csárda 1960-ban (Fotó: MTI/Bereth Ferenc)

„A szerencse forgandó: Csak inségem állandó” – írta volt a jó Kisfaludy Sándor, akinek háza napjainkban is borászatként üzemel, ahol ugyan lehet keseregni az élet sanyarúságán, de minek? Annak ellenére, hogy a badacsonyi présházról számos írás látott napvilágot, építésének pontos idejét a kutatás nem ismeri, a szerzők építését jobbára az 1750-es évekre teszik. A korabeli összeírásból megtudjuk, hogy a badacsonyi szőlő területe, „mely 100 kapásra való” négy részből állott: „Nemesi szőlő, Rigó szőlő, B. Rauchnétől vásárolt szőlő, Sarkanti szőlő”, melynek összértéke 1510 forintot tett ki.

Badacsony, 1962. június 14. Vendégek a Kisfaludy-ház Étterem teraszán. A háttében a Balaton. Kisfaludy Sándor költő múzsájával és későbbi feleségével, Szegedy Rózával élt ebben a barokk stílusú házban, amely étteremként üzemel. MTI Fotó: Bereth Ferenc

Vendégek a Kisfaludy-ház étterem teraszán 1962-ben, a Balaton mellett. Kisfaludy Sándor költő múzsájával és későbbi feleségével, Szegedy Rózával élt ebben a barokk stílusú házban, amely étteremként üzemelt már ekkor is (Fotó: MTI/Bereth Ferenc)

A képekre kattintva az MTVA Sajtó- és Fotóarchívum oldalán is elérhetők a fotók, további információkkal és a tartalomhoz kötődő kreatív funkciókkal.

szerző: hirado.hu forrás: MTVA Archívum

Megjegyzés küldése

 
Top