0
Ez az édes finomság sokaknak egyet jelent a karácsonyi ünnepkör kezdetével. De honnan ered a mézeskalács és hogyan vált a karácsonyi időszak legnépszerűbb süteményévé?

Az ókori görögök vallásos szertartásokhoz készítettek mézzel ízesített lepényt, amit kövön sütöttek meg, de népszerű volt a mitológiai mintákkal díszített tészta is. Európában a 12. századtól tett szert népszerűségre a mézeskalács, pontosabban a mézes finomság őse: a kolostorokban szerzetesek fűszerekkel tették ízesebbé a mézes tésztából készült édességet. A recept egyre tökéletesedett, később már vásárokon is kapható lett a mézeskalács, majd létrejöttek a mézeskalács-készítő céhek, amelyek fából készült formákba öntötték a mézes masszát. 

A  puha mézeskalács omlós ünnepi süti
Fotó: Shutterstock

A mézeskalács megjelenése Magyarországon

Több 11. századból származó, valószínűleg mézeskalács sütésére használt, égetett cserépformát találtak a régészek Aquincum területén. Mátyás király korában Bécsből hozták be a süteményhez szükséges fűszereket az országba, a mézet viszont hazai kereskedőktől vásárolták.
A mézeskalács éke, a fehér máz csak később, a cukor elterjedését követően jelent meg. 
Az első magyarországi mézeskalács-készítő céh feltehetőleg az 1600-as években alakult Pozsonyban, de Debrecen is jelentős mézeskalács-központnak számított. 
Debrecenben fennmaradt a debreceni mézeskalácsosok céhének szabályzata 1713-ból, mely bizonyítja, hogy Debrecen az egyik legjelentősebb mézeskalács-készítő központ volt hazánkban, ahol magas minőségben alkottak mézes desszerteket.
A mézeskalács a karácsonyi ünnep nélkülözhetetlen édessége 
Fotó: Shutterstock

16. századtól a mézeskalács a karácsonyi ünnep nélkülözhetetlen édessége lett 

Népszerűségét pedig tovább növelte a Grimm-testvérek Jancsi és Juliska című meséje, amelyben a két gyermek az erdő közepén megtalált mézeskalács-házikóból falatozik. A 19. századra a mézeskalács-készítés összehozta az embereket, és azóta is örömteli családi eseménynek számít a karácsonyi készülődés keretében. 

De mit szimbolizál a mézeskalács? 

A mézeskalács azon túl, hogy finom és ínycsiklandó, szimbolikus jelentéssel is bír: alapanyaga, a méz a bőséget jelképezi; a házikó forma az otthon melegét, a karácsonyi formák pedig az ünnep szépségét hivatottak erősíteni.

Az összeállítás eredeti helye, forrása: - ORIGO

Megjegyzés küldése

 
Top