0
TUDTAD? | A fagylalt hazánkban a XVIII. században terjed el „Hideg nyalat” néven. Jégbe állított tartályokban készültek akkoriban, és folyamatos kézi hajtással működtek. Így fagyasztották és habosították egyszerre az összetevőket.

Az elkészült édesség tárolásához pedig, a környező befagyott tavak vagy folyók jegét vették kölcsön. De tekintsünk vissza, hogy honnan is érkezett. A világ első fagylaltozóját 1672-ben nyitotta Párizsban, Florensi Procope Couteaux olasz feltaláló. Eleinte csak citromfagyit árult és csak a nyári szezonban tartott nyitva.

De még mindig nem Procope volt az első, akit elbűvölt a fagylaltkészítés. Ugyanis már Marco Polo korában is foglalkoztak a fagylaltkészítés technikai újításaival. Akkoriban jöttek rá, hogy a fagylaltkészítő edényt kell lehűteni és abba keverni az alapanyagokat. Nem úgy, mint azt megelőzőleg, amikor a jeget vagy a havat keverték a tejhez, a gyümölcsökhöz, a fűszerekhez, mézhez, ibolyához, rózsavízhez…stb. Ez a fajta módszer földrajzi nehézségekkel is járt.

Néró császár mégis képes volt akár négyszáz kilométeres távolságból is jeget hozatni, hogy fagyizhasson.

A Kínaiak első fagylaltkészítési technikája ennél jóval egyszerűbb volt. Ők a tejet, fűszereket és a gyümölcsöket, összekeverték egy adag hóval, úgy 5000 évvel ez előtt. Ez a változatos ízű, élénkítő hatású édesség, többször is nyomot hagyott a történelemben.

Nagy Sándor élénkítő szerként osztogatta a katonáinak, a csaták előtt.

Hippokratész orvosságként használta. Tehát a fagylalt évezredek óta az emberiség legnagyobb hódítója, ha ebben kételkednél, próbálj keresni egy embert, aki nem, szereti.

Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg, ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte, hiszen a fagylalt előállítása, és főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és drágává is tette a terméket.


A 19. század végére a legtöbb magára valamit is adó kávéházban lehetett kapni fagylaltot is. Amerikába az 1700-as évek végén jutott el a fagylalt receptje. Miután 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, a fagylalt hordozhatóvá vált, növelve népszerűségét. 1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a „jégkrém pálcikán” elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.

Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar népszerűvé vált, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben volt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyek bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, ezzel leginkább a férfiakat vonzva az édességhez.

fotó: Harmos fagyizó

fotó: Harmos fagyizó

fotó: Harmos fagyizó

forrás és fotó: receptek.tv

Megjegyzés küldése

 
Top