0
Megnyílik az új időszaki kiállítás "Árpád népe - Gyula népe" A honfoglaló magyarok emlékanyaga a Közép-Tisza vidéken címmel a Vár  Gótikus palota földszinti kiállítótermében

Az időszaki kiállítás tárgyai a terület meghatározó gyűjteményeivel rendelkező múzeumainak az anyagaiból kerülnek ki. A kiállítást szervező szolnoki Damjanich János Múzeum mellett az egri Dobó István Vármúzeum, a kecskeméti Katona József Múzeum, a kalocsai Viski Károly Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum anyagából is bemutatunk majd értékes darabokat.

Megtekinthetők lesznek a kétpói aranyak, az ezüst csésze, az eddig megtalált legszebb tarsolylemezek közül néhány (Szolnok-Strázsahalom, Túrkeve, Kiskunfélegyháza), valamint a női viselet ékköveinek számító aranyozott ezüst vagy vörösréz hajfonatkorongok.


A Közép-Tisza vidék honfoglaló leletanyaga egy jól körülhatárolható csoportot alkot, amelynek a Heves megyében feltárt tárgyak is fontos részei. Ezen darabok közül kiemelendő a Tiszanánáról előkerült fiatal fiú sírja, akinek a ruházatát aranylemezből kivágott kar- és lábperecek díszítették. Hasonló viseleti elemet jelenleg csak Nagykörűről, szintén ebből a térségből ismerünk.

A Dobó István Vármúzeum „Múlt-Kirakó” c. időszaki kiállításában látható honfoglaló vitrin mellett ennek a kiállítási anyagnak köszönhetően Heves megye legszebb honfoglaló tárgyai hosszú évtizedek után pár hónapon keresztül megtekinthetővé válnak a látogatók, érdeklődők számára.

# # #

Új időszaki kiállításunk nyílik csütörtökön a Gótikus palota földszinti kiállítótermében "Árpád népe - Gyula népe" - A honfoglaló magyarok emlékanyaga a Közép-Tisza vidéken címmel.

A kiállítás megtekinthető 2015. május 7. - augusztus 30. között minden nap, 10.00-től 18:00 óráig!

Megjegyzés küldése

 
Top