0
Az Egerben élőknek nem kell bemutatni a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár triciklijét, amely mindig az aktuális programnak megfelelő könyvekkel felpakolva bukkan fel a város pontjain.

A nyár közeledtével ismét megtaláljuk őket, hétfőtől péntekig az érsekkerti játszótér mellett. Pauer Erika gyermekkönyvtáros elárulta, miért szeretik gyermekek és felnőttek a guruló szolgáltatásukat.

– Az első ilyen alkalom 2009 nyarán volt, amikor kimentünk az Érsekkertbe, igaz, akkor még nem a triciklivel, az csak 2013-tól van meg nekünk. Így a Parkkönyvtár szolgáltatásunk már hetedik éve működik. Jó időben kikarikázunk a játszótérre – osztotta meg velünk Erika. Hogy miért épp a játszótérre? Természetesen azért, mert a fák árnyékában meglátásuk szerint szívesen töltik idejüket egy-egy könyv társaságában a kismamák, a babák és a gyermekek is.

A fák árnyékában lapozhatnak a babák is Fotó: Berán Dániel

– A tricikli befogadó tere véges. Jelenleg 170 könyvet válogattunk össze, amit kiviszünk egy-egy alkalomra. Köztük találhatnak a kisbabáknak lapozót, rövid mesekönyveket, az alsósoknak ismeretterjesztő könyveket és néhány folyóiratot, amit az anyukák olvasgathatnak – ismertette a könyvtáros.

Kíváncsiak voltunk, hét év alatt hogyan változott a Parkkönyvtár kínálata.

– Vannak töretlen sikerű könyvek, mint a Bogyó és Babóca, vagy az Anna, Peti, Gergő, amelyek annak idején is nagyon népszerűek voltak. Igaz, most megpróbáljuk ezek nélkül a nyarat, helyettük becsempésztünk olyan újdonságokat, amelyek mostanság jelentek meg. Kifejezetten szeretik a gyermekek a Bori sorozatot, de nagyon kedvelik a lovas történeteket is. A fiúknál nem meglepő módon nagy népszerűségnek örvendenek a Star Wars könyvek: már egészen kicsiknek szóló Star Wars mesék is kijöttek. Sport, természettudomány és a vonat, örök kedvencek – magyarázta kérdésünkre Pauer Erika. Elárulta, hogy egy átlagos napon 30-40-en látogatják meg guruló könyvtárukat. Egy nyáron pedig nagyjából 500-an veszik igénybe szolgáltatásukat.

Már hét éve nagy sikernek örvend a program Fotó: Berán Dániel

– Ebben az évben már biztos, hogy még többen fognak jönni, hiszen minden nap nyitva tartunk, hétfőn és csütörtökön nemcsak délelőtt, hanem délután is. Előfordul, hogy az időjárás közbeszól – tette hozzá.

Sikernek örvend a tricikli könyvtár a strandon és a város különféle rendezvényein is, mint az Európa Napon, vagy a Költészet Napján, emellett a Múzeumok Éjszakáján is készülnek meglepetéssel.

a cikk eredeti helye - heol.hu

Megjegyzés küldése

 
Top