0

Október beálltával sokan szomorúan búcsúztatják a nyarat, mondván vége a boldog, napfényes, strandolós időszaknak, jön a szomorú ősz időszaka. Álljunk csak meg egy pillanatra! Miért is lenne az ősz szomorú? Ez az évszak is rengeteg csodát és szépséget ígér, csak fel kell fedezni és ki kell élvezni őket. Jöjjön hét ok, amiért nem lehet nem imádni az őszt!

Élvezhetjük a friss őszi gyümölcsök ízét

Az őszi gyümölcsök és zöldségek kínálata óriási és színes. Néhány szezonális kedvencünk, amely ebben az évszakban a legfinomabb, ráadásul nagyon egészséges is: így például az alma fogyasztása csökkenti a koleszterint, a sütőtök nagyon gazdag E-vitaminban, a füge pedig óriási káliumtartalmáról híres. Sorolhatnánk még a finomabbnál finomabb kincseket, mint a szőlő, a barack vagy az édesburgonya – érdemes miattuk rendszeresen látogatni a termelői piacokat.

Vége a hőgutának

A hőmérséklet egyre csökken, és mind többet esik az eső. A levegő így sokkal frissebb, mint nyáron, ettől energikusabbnak érezhetjük magunkat. Természetesen a hirtelen bekövetkező hőmérséklet csökkenés a megfázás veszélyét is magában hordozza, de ez sok vitaminnal és megfelelő öltözködéssel könnyedén megelőzhető.

A téli időszámításra való átállás jó hatással van az egészségre

Az őszi óraállítás egy new yorki kutatócsoport szerint több szempontból is pozitívan hat a szervezetünkre. Állítólag az a plusz egy óra alvás és biológiai óránk átprogramozása annyira jót tesz a fáradt szervezetnek, hogy csökken a szívinfarktus és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
hirdetés

Újra itt a nagy csatangolások ideje

A nyári forróságban nem sokaknak van kedve nagy kirándulásokra, kerékpártúrákra indulni. Sokan még a szabadtéri sportoktól is érthetően ódzkodnak a nagy melegben. Ennek azonban most vége! Rengeteg napsütötte őszi délután vár ránk, amikor nagy sétákat tehetünk, amikor gesztenyét gyűjthetünk, amikor csodálhatjuk az ősz semmihez sem hasonlítható fantasztikus szín kavalkádját.

Itt a finom, forró italok szezonja is

A forró teát, kávét, kakaót, vagy a forralt bort és a puncsot mindannyian imádjuk, de senki szeretne ilyesmit nyáron fogyasztani. Ősszel viszont ezeknek is eljön az ideje. Mind nagyon finom, ráadásul sok közülük nagyon egészséges is. A zöld teának például magas az antioxidáns tartalma és a benne található polifenolok segítik a szabadgyökök elleni küzdelmet.

Visszatér a napi rutin

A nyári vakáció szabadsága és sokszor rendszertelensége után ősszel vissza kell térnünk a pontos napi időbeosztáshoz. A korai kelés és a kötelezettségek betartása az ősz kezdetén talán nem okoz felhőtlen örömet, de előbb utóbb szépen visszaszokunk hozzá. Ráadásul a rendezett életmód, a napi kialakult rutin betartása sokkal egészségesebb a szervezet számára.

Szerencsések az ősszel születtek

Nem feltétlenül tartozik az őszi életmód előnyei közé, de akik valamelyik őszi hónapban születettek és sokat hallottak már a csodaszép nyári gyerekekről, bizonyára örülnek annak, hogy a chichagói egyetem kutatói szerint az ősszel születettek egészségesebbek. Több évtized távlatában készítettek el egy statisztikát, amely ezt az eredményt hozta. A pontos magyarázat erre nem született még meg, de több tudós is az immunrendszer őszi-téli hónapokban történő kényszerű megerősödésével magyarázza ezt a tényt.

Forrás: termalfurdo.hu

Megjegyzés küldése

 
Top