0
Eger történelmi városa természeti látnivalókban sem szűkölködik. Az Érsekkertben, Eger legnagyobb parkjában található több olyan fa is, amely még a XVIII. században ültetett Barkóczy püspök. Említésre méltó a négysoros vadgesztenyefa-allé, de a legnevezetesebb fa a balkánról származó juharlevelű platán, amelyet a XVI. század elején telepített Hippolito d'Este egri püspök.

Eger

Eger történelmi városa természeti látnivalókban sem szűkölködik. Az Érsekkertben, Eger legnagyobb parkjában található több olyan fa is, amely még a XVIII. században ültetett Barkóczy püspök. Említésre méltó a négysoros vadgesztenyefa-allé, de a legnevezetesebb fa a balkánról származó juharlevelű platán, amelyet a XVI. század elején telepített Hippolito d'Este egri püspök.

Természetesen mindezek mellett a város több pontján is láthatók természetvédelmi oltalom alatt álló helyi jelentőségű különleges védett fák. Ilyen az a 7 tiszafa, amely az Agria Park udvarán látható, a Gárdonyi Géza Múzeum kertjének fái, az Eszterházy Károly tér vérbükk és mogyoró fái, de botanikai értékek közé sorolhatjuk még az Érseki Palota felső-, középső- és díszkertjét is. Eger városától keletre a déli Bükk nyugati őreként magasodik 536 méteres magasságával a Nagy-Eged hegy, melynek déli lejtőin az egri borvidék fontos borászati termesztő helyét alakították ki.

A hegy tetejére vezető tanösvény végig kalauzolja az érdeklődőket a Természetvédelmi Terület élővilágán, a csúcsra érve nagyszerű kilátás tárul a szem elé, tiszta időben a Mátra csúcsait is láthatjuk. Eger déli határában a Andornaktálya és Eger között terül el az országos jelentőségű Kőlyuktető Természetvédelmi Terület.

A terület természetes élővilága és geológiai értékei bár nem adnának okot arra, hogy védettséget élvezhessen, de a mintegy 100 hektáros területen a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkagyűjteménye terül el.

A magyarországi termővidékek jellemző fajtáinak gyűjteménye nemzeti vagyon, rendkívüli fontosságú génbank. Eger percek alatt elérhető hazánk legnagyobb összefüggő erdőséggel borított Nemzeti Parkja, az 1976-ban alapított Bükki Nemzeti Park.

A természeti kincsekben igen gazdag, turista-útvonalakban, kirándulási lehetőségekben bővelkedő természetvédelmi terület látogatóközpontja az Egertől 10 perc alatt megközelíthető Felsőtárkány településen található, ahol a parkról alapos információkat szerezhetnek a látogatók.

Keleti irányban tömegközlekedéssel és személygépjárművel is megközelíthető a Szőlőskei-erdő Természetvédelmi Terület, ahol több hazai és külföldi intézmény összefogásából egy nagyszabású, több évtizede tartó kutatási projekt zajlik.

Keleti irányba a sárga turistajelzésű útvonalon haladva Szomolya településig meglátogathatók a Bükkalja jelentős kőkultúrájának emlékeit felvonultató kaptárkövek, amelyek A Mész-hegy – Nyerges-tető Természetvédelmi Területen szép számmal találhatók. A jól karbantartott turista-útvonalakon számtalan közeli természeti értéket megtekinthet az érdeklődő, a Nagyeged-hegyen átkelve rövid idő alatt gyalogosan megközelíthető Várkút, illetve Síkfőkút. A belvárosból helyi tömegközlekedéssel a Berva-völgyi turistaútvonalak is gyorsan elérhetők.Túraajánlatok:

Gyalogtúra Egerből a Bükkaljai kaptárkövekhez
Táv: kb. 12 km
Egerből a Szépasszony-völgyből induló és a várost átszelő Sárga jelzésen jutunk ki a környező szőlődombok tetejére. Csodálatos panoráma vár ránk, hiszen a Bükk és a Mátra csúcsai mellett a várost is megcsodálhatjuk alattunk. A szőlők között kanyargó sárga jelzést követve jutunk el az Eger melletti kaptárkövekhez, melyek Sárga háromszög jelezésen közelíthetőek meg a főjelzésről és a hozzájuk vezető kiágazásokat információs táblák könnyítik meg. A kaptárkövektől a Sárga visszatérhetünk Egerbe.

Kerékpártúra Egerből Felsőtárkányba és vissza
Táv: kb. 25 km
Egerből szinte végig kerékpárúton tudunk eljutni a Bükk kapujához, Felsőtárkányhoz és ebben jelzések és táblázások segítenek minket. A városközpontból észak felé indulva a lakótelep után rövid szakaszon a főúton halad utunk, de az Eger táblát elhagyva újra kerékpárúton tekerhetünk Felsőtárkányba egészen a Bükki Nemzeti Park látogatóközpontjáig és a mellette található tóig. A csodálatos természeti környezetben fekvő falu remek kikapcsolódást nyújt a fiataloknak és időseknek egyaránt. Egerbe a kerékpárúton érdemes visszakerekeznünk.

Elérhetőségek:
Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület
telefon: +36/20/218-1450
email: info@kaptarko.hu
web: www.kaptarko.huwww.bukkalja.info.hu

forrás: csillagvidek.hu

Megjegyzés küldése

 
Top