0
A felületkezelt növények veszélyeire figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A szakemberek szerint ugyanis az őszi és téli gyümölcsfogyasztásunkban és vitaminpótlásunkban jelentős helyet foglalnak el a citrusfélék, ám ezek szállítása és védelme nem mindig egészségbarát.

A Nébih szakemberei szerint tehát az őszi és téli gyümölcsfogyasztásunkban és vitaminpótlásunkban jelentős helyet foglalnak el a citrusfélék, mint például a narancs, a mandarin, a klementin és a citrom. És az utóbbi időben elterjedőben lévő pomelo is. A hűvösebb őszi napok, a november, a karácsony és a süteményeink szinte elképzelhetetlenek ezek nélkül.

Kevesen tudják azonban, hogy a távoli termőhelyekről hozzánk kerülő gyümölcsök (például Dél-Európa, a Közel-Kelet vagy Kína) a 2-3 napos szállítás során megromlanának, ha a leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el felületüket a kiszáradást gátló védőréteggel.

Fotó: Unsplash/ Gala Rodriguez

A külső felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédő szerek (például a gombaölő hatású ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol stb.) felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédő szer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviaszalapú. Azt mindenképpen tudni kell, hogy a Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt.

Azt, hogy a gyümölcs csak viasz védőréteggel bevont, vagy mellette növényvédő szerrel is kezelték-e, a termék címkéjén, vagy az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton, molinón – még a lédig gyümölcsök esetében is – fel kell tüntetni! Ugyanígy azt is közölni kell a vásárlóval, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, mivel a növényvédő szer a héj illóolajához kötődik, és a viaszbevonás miatt később már nem lesz lemosható. Ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, javasolt körültekintően eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni.

írta: Ridikül.hu

Megjegyzés küldése

 
Top