0

Nagyszabású balesetmegelőzési bemutatót tartottak pénteken Egerben „Értetek!” címmel. A szimuláció célja az volt, hogy rámutassanak: egy meggondolatlan döntéssel mennyi kárt tehetünk.

Mentőhelikopter, tűzoltó- és mentőautók, motoros rendőrök, és később egy temetkezési vállalat is érkezett pénteken az egri Gárdonyi Géza Színház előtti területre. Szerencsére, nem „élesben” ment a munka, hanem baleset-megelőzési bemutatót tartottak több mint ezer középiskolás részére. A látványos, hatásos és igen meggyőző program az „Értetek!” című rendezvény része volt.


A délelőtt egy stroke-félórával kezdődött, ahol szakemberek beszéltek a világon a harmadik leggyakoribb halálozási okról.


Mivel ilyen magas számban jelentkezik ez a megbetegedés a lakosság körében, ezért a 2016-tól 2020-ig tartó időszakban stroke-megelőzési kampányt indítottak – erről dr. Semjén Judit, a Markhot Ferenc Kórház neurológiai osztályvezetője szólt, s azt is elmondta: hazánkban évente 40-50 ezer kórházi felvétel történik emiatt, és a betegek egyharmada nem is éli túl a stroke-ot. Kiemelte, fontos a 3-4,5 órás időkeret, amin belül meg kell kezdeni a páciens mielőbbi ellátását, hisz' minden perc számít.


Dr. Müller Gábor, az egri kórház kardiológiai osztályának vezetője tudatta: a legtöbb probléma általában a szívből indul ki, s azoknál, akiknél előfordul a pitvarfibrilláció, gyakrabban jelentkezik a stroke, de véralvadásgátlóval csökkenthető a veszély. Jelen volt a rendezvényen az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója, dr. Pápai György is, aki elmondta: már a telefonos bejelentéskor kideríthető, ha stroke-os betegről van szó. Ilyen esetben azonnal a legközelebbi mentőegységet küldik a helyszínre, akik sziréna használatával a legközelebbi stroke-központba szállítják a pácienst.


Dr. Vajda Márk oxyológus, sürgősségi szakorvos a betegút fontosságára világított rá, amelyben központi szerepe van a sürgősségi osztályoknak, ahol menedzselik a beteg további ellátását.

– Aki a stroke jeleit – beszédzavar és a test egyik felének elgyengülése – észleli magán vagy akár ismerősein, azonnal hívják a 104-es vagy 112-es telefonszámot – tette hozzá a sürgősségi szakorvos, aki ezek után a bemutatót vezette le.

Fotó: Gál Gábor

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top