0
Immár három éve, hogy 15 millió forintos költséggel megújult Egerben a Gárdonyi Géza Emlékház, mellyel jelentős örökséget mentettek meg. Tavaly több mint tízezer turista látogatott el ide, hogy tisztelegjen az író Gárdonyi Géza munkássága előtt.

Aki végigjárja az emlékházat – amely a nagy epikus egykori alkotóháza volt –, sok érdekességgel, a mese- és regényíró megmaradt relikviáival találkozik – mondta a Turizmus Online-nak Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója.

Ezt a házat a várral együtt kezelik, amely országszerte sok turistának nyújt élményt. Akik az egri várban járnak, azok többsége a közeli Gárdonyi Emlékházban is megfordul. Noha hazánkban több helyen is őriznek Gárdonyira vonatkozó emlékeket – például Budapesten, Szegeden vagy az író szülőhelyén, a Gárdonyhoz közeli Agárd-pusztán –, de az egri kiállítóhely mégis egyedinek számít. Agárd-pusztán egyébként 2013-ban avatták fel a nagy elbeszélő szobrát, amely szinte az ikertestvére az egri emlékház udvarán látható kompozíciónak.


Zarándokhely tele különlegességekkel

Gárdonyi Géza valamikori háza ma már zarándokhely is, mert itt írta világhírű regényét, az Egri Csillagokat. Ez a remekmű, amelyet a hazafiság regényének is neveznek, 1901-ben – idén 115 éve – jelent meg először könyvalakban, a Légrády testvérek gondozásában. Ennek az első példányát, illetve a mű kéziratát is őrzik az emlékházban, ugyanúgy, mint Gárdonyi egykori bútorait, könyvtárát, festőállványát földgömbjével, íróasztalát és írógépét. De itt láthatók a kedvenc pipái és más személyes tárgyai is. Sőt, szeretett hangszere, a cimbalom szintén a dolgozószobájában, a könyvszekrény előtt áll. Az érdekességek között találni Gárdonyi titkos írásait is, amelyet 1969-ben két hazai kutató fejtett meg.

És ezt olvastad már?  Új helyen az asztalitenisz csarnok


Az Egri Csillagok több mint száz évvel ezelőtti megjelenését követően a regényt immár 23 nyelvre fordították le – erősítette meg a múzeum igazgatója. Nemrég például törökre, illetve kínai nyelvre is, egy egri illetőségű fordítónak köszönhetően pedig olaszul is olvashatják az érdeklődők.

Nagyobb méretű lesz a közpark

Az alkotóházat körülvevő kertben ma is díszlenek azok a régi fák, amelyek közül néhányat feltehetően Gárdonyi Géza ültetett. Nem véletlenül, hiszen a művész rajongott a természetért. Berecz Mátyás ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a ház melletti kert korábban nagyobb területen pompázott, mint a jelenlegi. Ezért a további fejlesztési tervek között szerepel, hogy a telkeket egyesítve nagyobb méretű közparkot alakítanak ki a látogatóknak. Miután az épületet egykor olyan környezetben alakították ki, ahol ma is rossz a talaj szerkezete, ez károsítja az alapjait. Ezért hamarosan támogatásért pályáznak, hogy megerősítsék az emlékház alapját.


Kuckóban és táborban az író életéről

A turisták, de főleg a gyerekek nem kis örömére működik a Gárdonyi-kuckó, a múzeumpedagógiai foglalkoztató. Különösen a családok és a fiatalok körében vált népszerűvé, mert játékok segítségével ismerhetik meg Gárdonyi Géza életművét, az író meséit és az Egri Csillagok történetét.

A képen Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája. Fotó: Nemes Róbert

A foglalkoztatót a várban rendezett fesztiválokon, illetve más programokon, valamint a nyári gyerektáborokban látogathatják az érdeklődők.

Azt is megtudtuk, az idén több tábort is szerveznek a fiataloknak, amelyekre az ország különböző részeiből várják az ifjakat. Egyébként a vár kazamatájában a tavasszal nyíló új kiállítás egyik témájaként az Egri Csillagok című regényt dolgozzák fel. Ennek az lesz az érdekessége, hogy a tárlat segítségével Gárdonyi regényírói munkásságát vetik össze a történelmi valóssággal. Ezzel pedig régi adósságot törlesztenek a rendezők.

Szabó Katalin

a cikk eredeti helye - EGERHIREK.HU

Megjegyzés küldése

 
Top