0

Napjainkban elfogadott tény, hogy az évszázadok óta alkalmazott vályogfalak minőségi szerkezetek.

Egyre többen térnek vissza a levitézlett technológiák helyett a sok ezer éves, jól bevált természetes anyagokhoz az építkezések során. A vályogépítészetben ma négyféle technológiai irányvonal ismeretes, közülük a legrégibbek egyike a rakott sárfal, azaz fecskefal. Több ilyen módszerrel készült épület – kisebb-nagyobb felújítások után – ma is áll hazánkban, sőt az eladásra kínált ingatlanok között is jócskán találunk belőlük.

A sárfalakat a 18-19. század óta használják házak és gazdasági épületek építésére. A rakott sárfalat szalmával vagy egyéb növényi anyagokkal összedolgozott sárból készítik. De vajon hogyan néz ki ez az ősi építészeti technika?

A fal készítésének menete

A kidolgozott és pihentetett sarat villával felrakják és falat emelnek belőle. A fal készítéséhez agyagos földet használnak. gy napra való fal készítéséhez a szükséges földmennyiséget már az előző nap 4-5 méter átmérőjű 40-50 cm magas ágyásba hordják, szétterítik, vízzel meglocsolják, majd növényi anyagokkal (szalma) terítik be és újabb sár és szalma rétegek kerülnek rá.

Fotó: kemeceklub.hu

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: sokszinuvedek.hu

Megjegyzés küldése

 
Top