0

Ha azt mondom bikavér mindenki tudja, hogy egy vörösborról beszélek. Egy tradicionális vörösborházasítás, melyet nagy múltja miatt legendával is felvérteztek, feltehetőleg marketinges megfontolásból.

A bikavér leghíresebb legendája, az egri várvédőkhöz kötődik, akik a többszörös török túlerőt visszaverték. A magyarok vörösbort ittak, hogy bátrabban harcoljanak, a törökök pedig a megvadult magyarok arcán lecsorduló bor kapcsán gondolták, hogy a várvédők bika vérét itták, attól lettek ilyen erősek és elszántak. Sajnos mindenkit ki kell ábrándítsak, de a legenda biztosan nem igaz, hiszen a 19. század végéig a környéken egyáltalán nem volt kékszőlő. A filoxéravész pusztítása után kezdődtek ugyanis a kékszőlő telepítések az egri borvidéken.

Bor, Eger, fény, lány. XXI. Egri Bikavér Ünnep, 2017. július 6-9.

A 20. században a testes, átláthatatlanul sötét színű vörösborok jelzője volt a bikavér. Ezután a nemes házasítás a szocializmus áldozatául esett. A “keleti blokk egyik borellátójaként” Magyarországon soha nem látott tőketerhelések mellett szüretelték a szőlőt és változtatták a bikavért is híg, jellegtelen, sokszor maradékcukorral rendelkező felejthető lőrévé.

A megtépázott hírnév ellenére a borászok nem mondtak le a bikavérről és elkezdődött lassú visszapozícionálása a borpiacokra. Az elmúlt évtizedektől napjainkig egy jellegzetes kékfrankos alapú házasítást jelöl, melyet az egri és szekszárdi borvidékeken készítenek.


Az Egri Bikavér olyan Kékfrankos alapú száraz vörösborházasítás, amely gazdag fűszeres, valamint gyümölcs jelleget mutató illat- és íz világgal rendelkezik tanninhangsúly nélkül. Az érlelési és a friss gyümölcsaromák egyaránt jellemzik a bort, komplexitását az is jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet az adott borra jellemző uralkodó jegy.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: palackborbar.hu 2016

Megjegyzés küldése

 
Top