0

Az ország talán legszebb barokk városa Heves megyében található püspöki székhely. A dicső történelmi múltnak a megannyi világhírű műemlék és múzeum szolgál bizonyítékul, miközben itt található Magyarország második legnagyobb bazilikája is, benne az ország legnagyobb orgonájával.

A folyamatos fejlődésnek köszönhetően jelentős oktatási és kulturális központtá nőtte ki magát, melyhez csatlakoznak a jelentős bortermelők, így az egri bikavér, mely a külföldi piacok elismert termékei közé tartozik.
Ha megismerjük az Egri kistérség székhelyét, meglátjuk, hogy ez egy igazán kihagyhatatlan úti cél!
Egri Vár

Kemény évszázadokat élt meg Eger kővára, melyet a tatárjárás után, a 13. században kezdtek építeni a Vár-hegyen. A nagy múltú vár sokat mesélhetne az 1552-es ostromról, amikor a várvédők Dobó István kapitány vezetésével visszaverték az Oszmán Birodalom túlerőben harcoló seregét. A csata során azonban falai súlyosan károsodtak, így a törökök elvonulását követően évtizedekig folytak az újjáépítési munkálatok. Az évek során, több kézen is fennállt az erődítmény irányítása, így például a törökök 91 esztendeje alatt további fejlesztések is születtek az erődrendszeren.

Őket követően a habsburgi haditanács felrobbantatta a feleslegessé vált külső vár védműveit, így a régi fény dicsősége lassan hanyatlásnak indult. A vár köveit széthordták, így a régészeti kutatómunka és helyreállítás csak 1862-ben vette kezdetét. A napokban már a védett műemlék rendezvényekkel, kiállításokkal, és érdekes programokkal várja a látogatókat. Az IMAX 3D-s moziban, izgalmas vetítések során megismerkedhetünk a vár történelmével, vagy csoportokban felderíthetjük a színvonalas Dobó István Vármúzeumot.

Egri Bazilika

Az 1004-ben alapított egri egyházmegyét követően Szent István király elrendelte a mai vár helyén álló székesegyház építését, vagy katedrálist, amely nevét a püspök tanítószékéről, a katedrájáról kapta. Eger város és az egyházmegye lakosságának növekedésével szükségessé vált egy nagyobb templom építése, melyet Telekessy István kezdett meg, majd Erdődy Gábor az eredeti terveket jelentősen megváltoztatva és a templomot majdnem kétszeresére bővítve (hossza eléri a 90 métert) fejezett be 1727-ben. A klasszicista jegyeket hordozó főszékesegyház végül Hild József tervei alapján mutatja mai formáját. A bejárattól oszlopcsarnokon keresztül juthatunk be az épületbe, ahol lenyűgöző festmények fogadják a misére érkezőket. Az épületben hittanoktatás is folyik, miközben rendszeres szertartásokat végeznek.

Egri Törökfürdő

Az épületet a várost megszálló törökök építették 1610 és 1617 között. A közelmúltban bekövetkezett rekonstrukció során megőrizték a muzulmán fürdőkultusz és építészet hagyományait. A fürdő 2009 őszén nyitott az északi régióban, ahol a nemzetközileg is elismert, felújított épület színvonalas szolgáltatásokkal várja vendégeit. A medencék mellett (ilidzsa) a török fürdőzést idéző hamam (masszázs, leöntő fürdő, gőz) nyújt felejthetetlen élményt.

A török hangulatot idéző pihenők, kávézók kikapcsolódást biztosítanak azok számára, akik néhány nyugodt órát szeretnének eltölteni a fürdőben. A török hatás, a relaxációt nyújtó masszázs és fürdőzés a keleti kultúra szellemében különleges helyiségekben zajlik, melyek kialakítása különböző esztétikai elemekkel és építészeti megoldásokkal szolgál. Az Egri Strand- és Termálfürdő területére a nyári szezonban van lehetőség belépni, amely tulajdonképpen növeli a fürdő befogadóképességét. A Török Fürdő mellett található Egri termálfürdő 1932-ben nyitotta meg kapuit. A gyógyulni és pihenni vágyó vendégek mind megtalálhatják a számukra legkedvezőbb elfoglaltságot a gyógy- és élménymedencék gyűrűjében.

forrás: www.femcafe.hu, 2014

Megjegyzés küldése

 
Top