0

Eger híres lakója, Gárdonyi Géza 1897. június 22-én költözött véglegesen városunkba. Hiába telt már el azóta kereken 120 év, az Író mintha még máig velünk élne!

A városba költözés évfordulójának alkalmából az Eger Városi Turisztikai Kft. megidézi Gárdonyi Gézát (Malacsik Tibor), hogy újra felkereshesse azokat a kevésbé ismert helyszíneket, ahol diákéveitől kezdve élt, alkotott. A séta során társa a Kolozsváron megismert egri tanítónő, akivel barátságuk élete végéig megmaradt, Tóth Ilonka (Badacsonyiné Bohus Gabriella).


Ahol a kántor tanítói oklevelét szerezte a Líceumban jártunk. "mai szemmel is meglepő, hogy harmadikos képzős korában, az első félévben tanára Répássy János megbuktatta olvasásból, nyelvtanból, és helyesírását és az írásbeli dolgozatok külalakját is elégtelenre minősítette. " .. és, hogy mi volt az igazság azt csak az tudja aki velünk volt!


Innen indultunk tovább, hogy diák éveinek szálláshelyeit felkeressük! Gárdonyi ésTóth Ilonka együtt emlékeztek!


A nagy meleg ellenére a sétán részvevők nagy érdeklődést mutattak! Köszönet ez egrieknek és a Budapestről érkezőknek! Jártunk az egykori "Mesterház"-nál, a Magazin utcában a többit nem sorolom!


A két órás séta végén még mindig volt miről beszélnünk! Tudja, hogy hány írói álneve volt Gárdonyinak?


A két Gárdonyival!

Fotó: Gabriella Badacsonyiné Bohus, facebook

Megjegyzés küldése

 
Top