0

Várhatóan 2018 őszétől gyógypedagógia szakot indítanak az Eszterházy Károly Egyetemen. Dr. Dávid Mária, az intézmény Pszichológia Intézetének munkatársa nyilatkozott lapunknak.

Dr. Dávid Mária főiskolai­ tanár a gyógypedagógiai képzés fejlesztését irányította ­abban a folyamatban, melynek végeredménye lehet a jövő ősszel induló új szak. A munkában jó néhány kollégája részt vett, s nemcsak az egyetemről, hanem a gyógypedagógia területén érintett megyei intézmények dolgozói is.

Korábban beszámoltunk arról, hogy jelentős hiány van gyógypedagógusokból, azaz a különleges bánásmódot igénylő gyermekcsoportok fejlesztésére specializálódott szakemberekből. Az egyetemen már voltak előzményei a képzésnek: inkluzív nevelés tanára mesterképzési szakon, illetve fejlesztőpedagógia pedagógus továbbképzési szakon eddig is tanulhattak a hallgatók.

A probléma országos, a kora­ gyermekkori fejlesztés fontosságát felismerték, a sajátos nevelési igényű tanulók integrált nevelése egyre elterjedtebb.

Egyetemünk pedig a saját intézményfejlesztési tervében megfogalmazta, hogy szeretné a pedagógusképzés teljes palettáját kínálni: erről már csak a gyógypedagógus-képzés hiányzott – sorolta a szak indítását erősítő érveket Dávid ­Mária. Elmondta, egy gyógypedagógus alapvetően a különböző fogyatékossággal élő emberek habilitációjával, rehabilitációjával és fejlesztésével, oktatásával foglalkozik. Bár működnek speciális intézmények, a pedagógiai szakszolgálatokban, a nevelési tanácsadókban, a logopédiai intézetekben is folyik fejlesztő munka, de napjainkra e feladatokat már helyben, az iskolákban szeretnék megvalósítani. Ezért is van nagy szükség arra, hogy minél többen válasszák a gyógypedagógusi pályát.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top