0

Igazi szenzációnak számított, amikor 2012-ben Farkas Gábor feldebrői földjén két gyapjas mamut csontjaira lelt Gasparik Mihály Ph.D, a Magyar Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tárának paleontológusa és csapata.

A régészeket nem hagyja nyugodni ez a terület. A napokban újabb ásatást végeztek a mamutleletek feltalálási helyének környezetében.

Igazi önkéntes összefogással, szakmai lelkesedésből valósult meg az elmúlt héten, azaz június 19. és 26. között a tervásatás – osztotta meg a heol.hu-val Gutay Mónika, a Dobó István Vármúzeum ásatásvezető régésze, aki azt is hangsúlyozta, ő maga is önkéntesként vett részt a rendkívül érdekes munkában.

A terület újbóli kutatását elsősorban a 2012-es feltárásokat vezető Gasparik Mihály és a környezetében dolgozó szakemberek szorgalmazták: Argyelán Alexandra, Simoncsics Gábor, Stefán József, Stickel János, Kerékgyártó Gyula, Péntek Attila, Marton Benedek, Kecskeméti Daniella ugyanúgy a szabadidejüket áldozták erre a feladatra, mint a Dobó István Vármúzeum munkatársai: Bálint Csaba régész, Tóth Zoltán Henrik történész, valamint Szegedi Kristóf régész technikus. A terület régészeti feltárásán túl még geofizikai méréseket is végeztek.

Kilenc napon keresztül sátortáboroztunk azon a helyen, s maga Gasparik Mihály is részt vett az ásatásokban, Zandler Krisztiánnal egyetemben. Ő a Dornyay János Múzeum régésze. Nagyon sok támogatást kaptunk a település, Feldebrő önkormányzatától is. Így valósulhatott meg a 2012-ben talált mamutcsontok kiállítása az idei Ribizli fesztiválon, s itt a  most talált pattintott köveket is bemutathattuk – számolt be a történtekről lapunknak Gutay Mónika.

Fotó: Márkus Attila

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top