0

Megyénkben is megkezdődött a betakarítás, a nagyüzem a múlt héten indult. Az országosan remélt jó termés mégsem lesz annyira jó, de az árak még nem igazodtak ehhez.

A 350 hektárnyi őszi árpával kedden végeztünk, a hektáronkénti átlaghozam hat és fél-hét tonna körül alakult. A búza betakarítását ezen a héten kezdjük meg, hat tonna feletti eredményben reménykedünk, ami jónak mondható.

Ugyanakkor még nem tudjuk, hogy az aszály mennyire befolyásolja a tényleges hozamot – mondta el lapunknak Dobi László, a Tarnamenti Mezőgazdasági Szövetkezet termelési igazgatója. Kifejtette, az év eleje csapadékosabb volt, egy kicsivel több eső is esett, mint kellett volna, bár május vége felé, a kalászosodáskor lett volna még szükség rá.

A felvásárlási árak több mint tíz éve voltak ennyire alacsonyak, az utóbbi két évben nem kínálnak jó árat a terményért. A becslések nagyobb eredményről szóltak, mint a valóság. Azok vannak hátrányban, akik nem tudják betárolni a gabonát. Amire mi leszerződtünk, azt értékesítjük, a többit el tudjuk raktározni – számolt be a piac alakulásáról ­Dobi László.

Szihalom környékén Tóbi Viktorék három napja kezdték meg a repce aratását, eddig várakozás feletti, négytonnás átlagot hozott a növény. A téli kemény fagyok a hótakaró miatt nem viselték meg a táblákat.

Fotó: H. Szabó Sándor

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top