0

Mielőbb a magtárakba kerüljenek a szemek: Javában aratnak már ….

Az idei év extra időjárási körülményeket hozott egész Európában. Az év elején az átlagosnál hidegebb volt, hótakaró védelem nélkül voltak egy ideig az őszi vetések. A március melegebb volt, májusban jelentősebb lehűlés volt csapadékkal, majd hónap végétől nagy meleg köszöntött be, kevés csapadékkal.


 Igaz a viszonyok eltérőek voltak országszerte, ez az idei termésben is meglátszik majd. Ezt tetézték a jégkárok és lesznek még problémák az aratás során, ami nem kedvez a terméskilátásoknak. Mintegy kétszázezer hektár őszi árpánál 4,6 t/h és a kilencszázötven ezer hektár búzánál 4-4,5 t/h átlagtermést várnak a szakemberek, ami jóval kevesebb mint a tavalyi évben.


Ha az időjárás is kegyes lesz a hónap végér már a szemek a magtárakba lehetnek. Az idei búza árak nyomottak a piacon, 38-42 ezer forintot adnak tonnánként a kereskedők.


 A gazdák 50 ezer forint/tonna árral lennének elégedettek, ami már nyereséget jelentene számukra. Akiknek megfelelő tároló kapacitásuk van, azok kivárnak addig míg tél közeledtével felmennek az árak.
H. Szabó Sándor felvétele

Megjegyzés küldése

 
Top