0
A hetvenes éveiben járó Feri bácsi tősgyökeres helybeli. Azt mondja: nem hiányzik neki a hírnév, „ne írjuk ki a nevét” az újságban.

Azt azért elárulja, hogy olyan ezerötszáz négyszögölnyi szőleje van. Gyorsan átszámoljuk, hogy ez valamivel több mint fél hektárt tesz ki. Most, hogy korosodik, szerencsére a megművelésébe besegítenek a gyerekei.

Szavai­ szerint annak csak örülni lehet, hogy a fiatalabbak is belevágnak a szőlőtermesztésbe, hiszen az utóbbi időkben már nem jelent problémát, hogy jó áron értékesítsék a szőlőt az itteni borászatoknak.

Farkas Sándor polgármestert arról kérdezzük, hogy az itt élők megélhetése szempontjából milyen szerepe van a szőlőnek és a bornak. A városvezető szavai szerint több borászat, közöttük két nagyobb köthető Verpeléthez. Nagyon pozitívnak tartja, hogy valamennyi jól együtt tud létezni egymás mellett, s nem mint konkurensek dolgoznak. Ez látszott akkor is, amikor legutóbb a négy legnagyobb borász egy helyi bemutatón – a művelődési házban megrendezett „Borzongáson” – szerepelt és kölcsönösen részt vettek egymás prezentációin.

Ami pedig a megélhetést jelentő munkahelyeket illeti:­ a Varsányi és a Petrény ­pincészetek ittléte mindenképpen jó a helyi szőlőtermelőknek, hiszen a termés jelentős részét ez a két borászat vásárolja fel. Ebből a szempontból a foglalkoztatáshoz is hozzájárulnak. Ezen túl vannak saját dolgozóik is természetesen – fogalmaz a polgármester, aki elárulja: a településen meglehetősen sokan foglalkoznak szőlőtermesztéssel, ­közel 600 hektár a hegyközség szőlőterülete. Ez a környékbeli ­települések között is igen soknak számít.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top