0

Párakaput állított fel az abasári önkormányzat, az Idősek Bentlakásos Otthona előtt, hogy ezzel is enyhítse a ­hőséget és kedvezzen az ­időseknek, illetve az arra ­járóknak.

Ám nem ez az egyetlen dolog, amivel segítik a ­szinte már elviselhetetlenül meleg napokat átvészelni időseik számára.  A településen működő idősek klubja az elmúlt hetekben közös főzésre invitálta a tagokat, na nemcsak a jó étek és társaság miatt, hanem hogy így is szemmel tartsák és óvják a kánikulában a szépkorúakat.

Kondérban készült a lecsó az abasári idősek klubjának udvarán. A tagok kivették a részüket a készülődésből. Volt, aki hagymát aprított, paradicsomot vágott, vagy paprikát szeletelt. Délutánra az udvart a lecsó illata és a talp alá való muzsika hangja is betöltötte. Az idősek nemcsak megfőzték és megették a füstölt kolbászos rizses lecsót, hanem már az előkészületek közben és a főzés ideje alatt is az árnyékben jókedvűen csevegtek, sőt volt, aki táncra is perdült. Az ebéd után pedig a hűvös helyiségben fejtörő játékok, hangulatos beszélgetések, önismereti kvízek is színesítették az összejövetelt. Az abasári idősek klubjának negyvenkét tagja van jelenleg – tudtuk meg Czékmány Krisztinától, az intézmény megbízott vezetőjétől.

– Időskorúak, fogyatékkal élők, szenvedélybetegek számára biztosítja a klub a napközbeni itt tartózkodást, a közösségi kapcsolatok ápolását, egyszeri meleg ételt, valamint alapvető higiénés szükségletek kielégítését, a mosás lehetőségét – sorolja a vezető –, de szabadidős programokat is szervezünk, kirándulásokat, kulturális programokat, tornát és a hivatalos ügyek intézésében is gyakran nyújtunk segítséget – teszi hozzá. Ahogy azt is tudatja: az intézmény mindennap reggel nyolctól, délután négyig, péntekenként délután két óráig tart nyitva és azokat az időseket, akik nem tudtak elsétálni a rendezvényekre, el is hozzák a faluban működő támogatószolgálat autójával.

Deák Istvánné a klub legidősebb tagja 85 éves. Azt mondta a társaság miatt jár ide.

– Én leginkább akkor jövök, mikor valamilyen rendezvényt szerveznek és épp ráérek, mert én még kijárok a szőlőbe a fiamnak segíteni – mondta. Elmesélte, hogy egyedül él, özvegy, de szeret társaságba járni, mert úgy az idő is gyorsabban telik.

Ilonka néni, Rézműves Lászlóné mindennap eljár a klubba.

– Én mindennap innen hordom az ebédet – kezdi –, de néha többen is összejövünk, kézműveskedünk. Leginkább hímezni szeretek, de sokszor készítünk apró ajándékokat is, mert itt megünnepeljük egymás születésnapját, névnapját. Sőt, még imádkozni is összejárunk karácsony előtt és februárban is – folytatta.

Fotó: Czímer Tamás

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top