0
Ha odavagy ezért a csodálatos természeti jelenségért, az augusztus a te hónapod. Habár az év folyamán hétszer találkozhatunk csillaghullással, az igazi főszezon mégis augusztusban érkezik meg, mégpedig a Perseidák nevű meteorraj csúcsidőszakával.

A Perseidák első törmelékei július 23-tól kerültek és égtek el a Föld légkörében időnként felvillanó, látványos fényjelenség kíséretében. A csillagászok azt állítják, az idei csillageső az egyik, ha nem a leglátványosabb lesz az emberiség eddigi történelmében.

Néhány még akár napközben is látható lesz.

Látványos csillaghullás következik Foto: Thinkstock

A csillaghullás tetőzésének időszakában, azaz augusztus 10. és 15. között óránként akár 120 alkalommal is láthatjuk felizzani a meteorokat. A meteoreső körülbelül augusztus 20-ig tart, a legjobb pedig, ha éjfél és hajnali 5 óra között nézünk az ég felé, ekkor látszanak ugyanis a legjobban a semmibe tűnő egykori meteorok.

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. Az első megfigyelések a Perseidákról kínai csillagászoknak köszönhetően Kr.u. 36-ból származnak. Az idei pedig egészen egyedülálló, hasonló gyakoriságú hullással ugyanis legközelebb több mint 96 év múlva találkozhat az, aki felfedezi az örök élet titkát.

a cikk eredeti helye:  noizz.hu

Megjegyzés küldése

 
Top