0

Nyár eleje óta sorban állnak a tűzifáért az erdészeteknél. Jelenleg legalább két hetet kell várni a szállításra.

Az okokról Zay Zsoltot, az Egererdő Zrt. kereskedelmi igazgatóját kérdeztük.

Idén nem hagytuk az utolsó pillanatra a tűzifa beszerzését. Már májusban megrendeltük az Egererdőtől, ott azonban közölték, hogy jó eséllyel csak júniusban tudnak szállítani. Végül a felsőtárkányi erdészettől érkezett a hat köbméternyi jó minőségű fa, amit pár nap alatt, segítséggel sikerült feldolgoznunk és száraz helyre bepakolnunk.

Az a tapasztalatunk, hogy évről évre nehezebb beszerezni a tűzifát és folyamatosan emelkedik az ára. Idén köbméterenként több mint húszezer forintot fizettünk, és abban se vagyunk biztosak, hogy ez a mennyiség elegendő lesz. Idén januárban-február­ban a tartós mínuszok miatt folyamatosan fűtöttünk, így közel nyolc köbméternyi fa fogyott az elmúlt télen – mondja Füzessy László, akinek családjában idestova húsz éve fával fűtenek.

Tény, hogy tavaly télen nem kis gondot okozott, hogy a legnagyobb hidegben alig lehetett tűzifához jutni. Ha mégis sikerült, jobbára frissen kitermelt, vizes fát tudtak vásárolni az emberek, amelynek fűtőértéke köztudottan kisebb, mint például a száraz bükké, tölgyé.

Zay Zsolt, az Egererdő Zrt. kereskedelmi osztályvezetője lapunk kérésére az alábbiakban foglalta össze a tűzifával kapcsolatos időszerű információkat:

A megfelelő téli időjárásnak köszönhetően a fakitermeléseink jó ütemben zajlottak, készleteink az évszaknak megfelelőek. Ezen készletek egy jelentős része azonban már a közeljövőben kiírásra kerülő szociális tűzifa programra van elkülönítve.

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: HEOL.HU

Megjegyzés küldése

 
Top