0
Magyarország legszebb, legváltozatosabb hegysége, a Bükk. Az élmények széles tárháza kínál kalandot és pihenést a régióban, legyen szó akár komolyabb gyalogtúráról, kerékpározásról, városlátogatásról, termálvizes fürdőzésről.

1. Bükk-fennsík, Őserdő, Bél-kő


Klasszikus körtúra a Bükk-fennsíkon keresztül a déli peremét vigyázó, fantasztikus kilátást nyújtó „kövek” láncolatán át, a több mint száz éve ugyanúgy álló, háborítatlan Őserdőt érintve a bizarr, lebányászott tetejű Bél-kőig és vissza a gépkocsival is megközelíthető kiindulópontra, az Olasz-kapuhoz.

bővebben ...

2. Szalajka-völgy


A Szilvásvárad melletti Szalajka-völgy nemcsak a Bükk, hanem egész Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye.

bővebben ...

3. Lillafüred


A festői szépségű Lillafüred a Bükk keleti szélén, Miskolc városától 15 km-re a Garadna és a Szinva völgyének találkozásánál, a Hámori-tó partján, fenséges bükkerdőkkel koszorúzott, vadregényes katlanban fekszik. A romantikus, idilli hangulatot számos látnivaló fokozza.

bővebben ...

4. Diósgyőri vár


A négy saroktornyos, jellegzetes formájú diósgyőri vár Miskolc belvárosától pár kilométerre található. A középkorban királynék várának is nevezett masszív gótikus erődítményt 2014-ben nyitották meg újra, immár teljesen felújítva, újjáépítve, rendkívül gazdag programkínálattal várja a látogatókat.

bővebben ...

5. Szomolyai kaptárkövek


A Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területen találjuk legnagyobb számban az egész Bükkalján előforduló, olyan rendszerint kúp alakú kőtornyokat, melynek oldalaiba a letűnt korok emberei rejtélyes fülkéket faragtak. Az ország leglátványosabb kaptárköveit egy könnyű körséta formájában tudjuk meglátogatni.

bővebben ..

6. Bélapátfalva, Apátsági templom


Magyarország egyetlen épen megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma a Bükk legjellegzetesebb hegycsúcsa, a Bél-kő sziklái alatt áll, az ott fakadó forrás (Háromkút) mellett. A templom nemzetközi szinten is elismert kultúrtörténeti műemlék, építészeti szempontból egyedülálló a késő román és gótikus stíluselemeket is ötvöző épület.

bővebben ...

7. Egri vár


Eger vára mind a magyar történelem, mind a kultúra egyik meghatározó építménye. Magyarország leghíresebb törökkori vára számos érdekes kiállításnak ad otthont. Lenyűgözőek a város fölé magasodó impozáns falak, melyek között ezer év kultúrtörténeti emlékeit találjuk.

bővebben ..

8. Egri líceum


Az egri líceum impozáns, késő barokk palotája ma is oktatási célokat szolgál, de a falai között található gyönyörű Főegyházmegyei könyvtár és az egyedülálló Varázstorony megtekintése a turistáknak is feledhetetlen élményt ígér.

bővebben ..

9. Eger, Bazilika


Az egri bazilika Magyarország harmadik legnagyobb temploma, a lenyűgöző méretű épület Eger egyik szimbóluma. A klasszicista épület Hild József tervei alapján épült 1831-36 között.

bővebben ...

10. Cserépfalu, Kis-Amerika, Berezdaljai pincesor


A Bükkalja látnivalókban gazdag, szép fekvésű települése a Hór-völgyben elterülő Cserépfalu. Legérdekesebb nevezetességei a falu keleti szélén lévő Kis-Amerika barlanglakások, a hangulatos Berezdaljai pincesor és a fölötte lévő dombon magasodó, Csete György által tervezett  Millenniumi kilátó.

bővebben ...

A Top 10 összeállítás a kirandulastippk.hu összeállítása alapján készült.

Megjegyzés küldése

 
Top