0
Európában és Magyarországon is megindult az étkezési tojás árának emelkedése, ami várhatóan az év végéig kitart - közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) csütörtökön.

A tájékoztatás szerint az árváltozásokat az okozza, hogy az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy miatt Európa-szerte sok tyúkot kellett levágni, ezért az európai tojástermelés csökkent.
 

Bru­tá­li­san nőt­tek a to­jás­árak: Bu­da­pes­ten az üz­le­tek­ben 12 szá­za­lék­kal drá­gult a tojás, át­lag­ban 40-ről 45 fo­rintra - de sok pi­a­con még töb­bet kell fi­zetni! Az ideg­mé­reg-bot­rány miatt szi­go­rod­tak a ha­tó­sági el­len­őr­zé­sek, ke­ve­seb­bet tud­nak trük­közni a to­jás­sal. >>>
Fotó: Markovics Gábor

A budapesti Nagybani Piac adatai szerint a megbízható termelésből származó, jó minőségű magyar étkezési tojások árai megközelítik, illetve meg is haladják a darabonkénti 40 forintot. A mostani árnövekedés az év végéig kitarthat, és 50-60 forint közötti hazai fogyasztói tojásárak is kialakulhatnak  - jelezte a BTT.
 
Hangsúlyozta ugyanakkor azt is: a magyar vásárlók számára előnyösebb helyzetet teremt, hogy az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) az év elejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkent. A kisebb áfa miatt a hazai fogyasztók a mostani drágulás után darabonként 5-8 forinttal olcsóbban juthatnak majd étkezési tojásokhoz a nagyobb adókulcsokat alkalmazó környező országok vásárlóihoz képest.

Forrás: MTI

Megjegyzés küldése

 
Top