A Karácsonyi ételek könyve című receptkönyvünkből választottam ezt a receptet az ünnepi asztalra.
- Beküldő Jákfalvi Bettina, Szőcéről.
Hozzávalók: 1,5 kg savanyú káposzta, 12 db savanyított káposztalevél, 80 dkg sertéscomb és -lapocka vegyesen, 40 dkg füstölt oldalas, 1 szál füstölt kolbász, 20 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 12 dkg rizs, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fűszerpaprika, 4 babérlevél, só, bors, 2 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt.
A füstölt húst előző nap beáztatjuk, másnap feltesszük főni. Addig főzzük, amíg félpuha lesz, kb. egy-másfél órát. A rizst félig megfőzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A savanyú káposztát mossuk át, tegyük félre. A vöröshagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk. Kis lángon kiolvasztjuk a szalonnát, a pörcöket kivesszük és félrerakjuk. A szalonna zsírján üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáöntjük a rizst, a vöröshagymát, a szalonnapörcöket, a zúzott fokhagymát, egy kávéskanál borsot, 2 kávéskanál sót és egy csapott evőkanál fűszerpaprikát. Öntünk hozzá 0,5 dl vizet, és alaposan összedolgozzuk. (A víz a tojás helyett van.
A tojás keményíti a tölteléket, ha vízzel keverjük, puhább marad.) A tölteléket 12 felé osztjuk, és a levelekbe csavarjuk. Fogjunk egy óriási fazekat, tegyünk az aljára egy sor savanyú káposztát. Arra kerüljön egy adag töltelék, pár darab a kolbászból és néhány füstölt oldalas. Tegyünk rá még egy adag savanyú káposztát, tölteléket, húst és kolbászt, és ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Apró káposzta kerüljön a tetejére, és emeletenként jöhet egy-két babérlevél. Felöntjük a füstölt oldalas főzővizével, hogy ellepje. Közepes lángon főzzük jó 2 órán keresztül.
Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni. Utána szétszedjük – óvatosan kiemeljük belőle a töltelékeket, vigyázva, hogy ki ne essenek a káposztalevélből. Félretesszük. A zsírt megolvasztjuk, szórunk rá pirospaprikát és egy evőkanál lisztet. Vízzel felengedjük – olyan sűrűnek kell lennie, mint a tejföl -, és berántjuk az apró káposztát. Tálaláskor alulra tesszük az apró káposztát, rá a töltelékeket, mellé az oldalast és a kolbászt. Tejföllel koronázzuk, friss házi kenyérrel tálaljuk.
Forrás: duol.hu
- Beküldő Jákfalvi Bettina, Szőcéről.
Hozzávalók: 1,5 kg savanyú káposzta, 12 db savanyított káposztalevél, 80 dkg sertéscomb és -lapocka vegyesen, 40 dkg füstölt oldalas, 1 szál füstölt kolbász, 20 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 12 dkg rizs, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fűszerpaprika, 4 babérlevél, só, bors, 2 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt.
A füstölt húst előző nap beáztatjuk, másnap feltesszük főni. Addig főzzük, amíg félpuha lesz, kb. egy-másfél órát. A rizst félig megfőzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A savanyú káposztát mossuk át, tegyük félre. A vöröshagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk. Kis lángon kiolvasztjuk a szalonnát, a pörcöket kivesszük és félrerakjuk. A szalonna zsírján üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáöntjük a rizst, a vöröshagymát, a szalonnapörcöket, a zúzott fokhagymát, egy kávéskanál borsot, 2 kávéskanál sót és egy csapott evőkanál fűszerpaprikát. Öntünk hozzá 0,5 dl vizet, és alaposan összedolgozzuk. (A víz a tojás helyett van.
Egy tányér ínycsiklandó töltött káposzta, kolbásszal, tejföllel meglocsolva
Fotó: duol.hu
A tojás keményíti a tölteléket, ha vízzel keverjük, puhább marad.) A tölteléket 12 felé osztjuk, és a levelekbe csavarjuk. Fogjunk egy óriási fazekat, tegyünk az aljára egy sor savanyú káposztát. Arra kerüljön egy adag töltelék, pár darab a kolbászból és néhány füstölt oldalas. Tegyünk rá még egy adag savanyú káposztát, tölteléket, húst és kolbászt, és ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Apró káposzta kerüljön a tetejére, és emeletenként jöhet egy-két babérlevél. Felöntjük a füstölt oldalas főzővizével, hogy ellepje. Közepes lángon főzzük jó 2 órán keresztül.
Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni. Utána szétszedjük – óvatosan kiemeljük belőle a töltelékeket, vigyázva, hogy ki ne essenek a káposztalevélből. Félretesszük. A zsírt megolvasztjuk, szórunk rá pirospaprikát és egy evőkanál lisztet. Vízzel felengedjük – olyan sűrűnek kell lennie, mint a tejföl -, és berántjuk az apró káposztát. Tálaláskor alulra tesszük az apró káposztát, rá a töltelékeket, mellé az oldalast és a kolbászt. Tejföllel koronázzuk, friss házi kenyérrel tálaljuk.
Forrás: duol.hu

Megjegyzés küldése