0

A forralt bor nem csak ízletes finomság a téli hónapok alatt, de még egészséges is lehet - persze csak mértékkel, és megfelelő módon elkészítve!

Az örökzöld fenyő és a mákos bejgli mellett a forralt bor illata is sokak tudatában összeforrt a karácsony ünnepi hangulatával. A fahéjjal és szegfűszeggel ízesített ital átmelegíti az embert a didergős hónapokban, ráadásul a legtöbb ünnepi "vétség" mellett a forralt bor még egészséges is lehet - persze csak megfelelően elkészítve, és mértékkel fogyasztva.

A vörösboros alap gazdag vitamin, ásványianyag-, és antioxidáns forrás, ezen kívül segít megelőzni a vérerek falán az infarktust okozó plakk-képződést. Napi 1-2 dl vörösbor kifejezetten ajánlott az egészségmegőrzés szempontjából, de aki ennél többet iszik belőle, annak számolnia kell a romboló hatásával. 
A forralt bor hozzávalói közt fellelhető szegfűbors és szegfűszeg népi gyógyászatban ismert érzéstelenítő hatása itt szükségtelen, ám el lehet képzelni, hogyan hatnak ezek a fűszerek a borral, fahéjjal egybe főzve... igazán bódítóan! A képzelet után jöjjön a megvalósítás, íme a recept!
Hozzávalók:
  • 1 l vörös- vagy fehérbor,
  • 8 dkg nádcukor,
  • 1 rúd fahéj,
  • 5 szegfűszeg,
  • két szegfűbors,
  • fél citrom.
Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót edénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne tovább, hogy a bor megőrizze aromáját), ezután belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk. Fontos, hogy ne tegyünk túl sok cukrot bele, hiszen egyrészt nem egészséges, másrészt pedig a többi fűszer ízét is elnyomja!
borítókép - kik.de
Forrás: hazipatika.com

Megjegyzés küldése

 
Top