0

Megnyitották az évet: néhol átlag feletti a Heves megye gazdasága.

Beruházásokban, ipari termelésben jól teljesített a megye, de a cégek előtt nagy kihívások állnak.

A magyar gazdaság jelenleg tapasztalható kedvező mutatói a vállalkozások és munkavállalók erőfeszítéseit dicsérik - jelentette ki Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) csütörtöki gazdasági évnyitóján, Egerben.

Kiemelte: a kamara az elmúlt években több mint száz, a gazdaság pozícióját javító programot hajtott végre, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy a gazdaság néhány térséget leszámítva "pörög" és az export is folyamatosan bővül.
 
Az MKIK elnöke szerint a pozitív trendek várhatóan idén sem változnak: nem lesz választási költségvetés, tovább emelkednek a jövedelmek, valamint növekszik a fogyasztás is.
 
A legfontosabb előrelépések között említette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) átalakítását. A kamara és a kormányzat közös törekvéseként beszélt a közmunkások visszavezetéséről az elsődleges munkaerőpiacra, valamint a munkavállalók bérfelzárkóztatásáról, amely bár rövidtávon vitathatatlanul nehézségeket okoz, de már középtávon is kifizetődő lesz a gazdaság szereplőinek. Szakértők szerint a nyugat-európai bérszínvonal 60-70 százalékával a külföldön dolgozó magyarok jelentős része hazacsábítható - tette hozzá.
 
A jövő kihívásait sorolva Parragh László szólt arról is, hogy Magyarország is fokozatosan rákapcsolódik a negyedik ipari forradalomra. 

Ehhez elengedhetetlen a digitális tudás fejlesztése, valamint a gazdaság és az oktatás összekapcsolása.   

Hangsúlyozta: ebben a munkában a kamara a jövőben is a teljes magyar gazdaságot képviseli. Jelezte: a szervezet büszke lehet arra, hogy branddé vált, súlyt képvisel. "Aki velünk nem ért szót, az nem képes sikeresen kormányozni" - utalt a közelgő választásokra, aláhúzva: kellő józansággal és pártatlansággal készülnek erre az időszakra.   

Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a megye gazdasága a válságból kilábalva új erőre kapott. A 2017-es mutatók tiszteletre méltóak: az egy főre jutó beruházási érték és ipari termelés egyaránt magasabb az országos átlagnál - közölte.   

Forrás: MTI

Megjegyzés küldése

 
Top