0

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság immáron kilencedik alkalommal szervezte meg a „Transzbükki átkelés” elnevezésű, 20 km-es terepi tanulmányútját, Szilvásvárad és Felsőtárkány között átszelte a Bükk hegységet.


Hagyományokhoz híven, egész napos szakvezetéses túrán szabadon nem látogatható, fokozottan védett területeket is útba ejtettek, ahol természetvédelmi szakemberek mutattták be a Bükki Nemzeti Park természeti és kulturális értékeit, a természetvédelmi kezelési tevékenység műhelytitkait.


A túra során útba ejthették a rejtélyes Éleskő várát, az Ispán-hegyet, a Bükk legmagasabb pontját, a Kettős-bércet (a régi térképeken „Szilvási-kő” néven szereplő ormot). Az első frissítőpont a hajdani feketesári erdészháznál volt.


A pihenő után felkeressték az ország legmagasabban elhelyezkedő rombarlangját, a fokozottan védett Kőrös-barlangot (932 m tszf.), majd átkeltek a Bükk-fennsíkon és kiléptek a Tar-kőre.

Onnan a Tar-kői-kőfülke érintésével leereszkedek a Lambot hegyesére és tovább a Samassa-házhoz. A Stimeczház-háztól az utolsó kilométereket kisvonaton tették meg Felsőtárkányig.

Fotó: Zakkar Sándor

Megjegyzés küldése

 
Top