0

Mi történik, miután végjártad az Országos Kéktúrát? Hogyan zajlik a teljesítés elbírálása? Kik az ellenőrök? És milyen hibákat követünk el leggyakrabban az igazolás során? Most mindent megtudhatsz, amit a pecsételőfüzetekről tudni érdemes.

Még tavaly decemberben adtunk hírt arról, hogy megújult az Országos Kéktúra (OKT) igazolófüzete, amely az új külsőn túl sokkal informatívabb útvonalvázlattal navigálja a túrázókat a terepen a korábbi kiadványhoz képest. Üdvözölendő, hogy az új OKT-igazolófüzet árában már benne van a teljesítésért járó jelvény is, amelyet korábban még külön kellett megvásárolni. Ez a változás nem mellesleg január 1-től a régi füzettel rendelkező teljesítőkre is érvényes, tehát a jelvényért már senkinek sem kell fizetnie. Ugyanez érvényes a Gyermekkéktúra jelvényére és tájegységi jelvényeire is.

Aki 2018. január 1. után adja le az OKT-s igazolófüzetét, annak már nem kell külön fizetnie a jelvényért

Fontos tudni!

A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RPDDK), valamint az Alföldi Kéktúra (AK) igazolófüzetei még nem tartalmazzák a jelvény árát, erre még a füzetek megújulásáig várni kell, ami az RPDDK-nál várhatóan még idén, míg az AK esetében jövőre valósulhat meg. Az Országos Kékkört (OKK) teljesítők – tehát az OKT, az RPDDK és a AK végigjárói – továbbra is vásárlás útján szerezhetik be a három túramozgalmat magában foglaló jelvényt.


Ahhoz, hogy a jelvények viselésére jogosultak legyünk, előbb be kell járnunk, illetve igazolnunk kell a kéktúránkat. Ennek természetesen megvannak a feltételei, de mielőtt túl hivatalosak lennénk, le kell szögeznünk, hogy a túrázás alapvetően a természetjárásról és hazánk megismeréséről szól, nem pedig valamilyen merev szabálykövetésről. A helyes és pontos bélyegzés, a dátumok rögzítése nem csupán a füzet ellenőreinek szolgál információval, nekünk is örömet szerez egy-egy pecsét begyűjtése, ami egyben egy túraélmény lenyomatát is jelenti.

Kik azok az "ellenőrök"?

Miután befejeztük valamelyik túramozgalmat, és postai úton vagy személyesen leadtuk a Magyar Természetjáró Szövetségnél (MTSZ) az igazolófüzetünket, már csak 2-3 hetet kell türelemmel várnunk, hogy átvehessük az országjárásért járó elismerést. Ez idő alatt az MTSZ Károly körúti székházában (hétfői napokon) két elhivatott kéktúra-fanatikus, Csernus L. Gábor és Horváth Béla átnézi – ha úgy tetszik, leellenőrzi – a beérkezett füzeteket. Ők valóságos szakértői az országot átszelő kék útnak, hiszen mindketten többször is teljesítették mindhárom túramozgalmat, és a mai napig járják a terepet. Gábor tavaly 10-szeres OKT-teljesítővé avanzsált, aminek kapcsán interjút is készítettünk vele, Béla pedig évek óta üzemelteti a kektura.click honlapot, amelyen rengeteg hasznos információt oszt meg a kéktúra iránt érdeklődőkkel, és nem mellesleg ő írta lapunkban az Élet a kéken sorozatot.

SZÖVEG: LÁNCZI PÉTER,   FOTÓ: FRANCZ ILONA, GULYÁS ATTILA

bővebben a cikk eredeti helyén olvashatsz: turistamagazin.hu

Megjegyzés küldése

 
Top