0

Egyetlen betyárról sem szól annyi monda, mulatós, csárdabeli történet és népdal, mint Vidróczki Mártonról.

A legendákon és dalokon túl a nevével vendéglők cégérein, szakácskönyvekben, valamint a turistatérképeken is találkozhatunk, de egy sörmárka és egy teljesítménytúra is a Vidróczki nevet viseli. Mit tudunk valójában a híres betyárról, és hol találjuk a terepen a bárki számára felkereshető Vidróczki búvóhelyeket?

Vidróczki nevével országszerte találkozhatunk, de kétségtelenül a Mátrában őrzik leginkább az emlékét, még annak ellenére is, hogy a híres haramia csak alig másfél évet tevékenykedett ezen a vidéken. Juhász családból származott és már a fiatalkoráról is sok legenda született, főként arról, hogyan vált betyárrá a jóképű és éles eszű fiú.

Voltaképpen Vidróczki életéről nagyon kevés biztosat tudhatunk, hiszen írásos adat alig maradt fenn róla. A téma kutatói is legtöbbször csak a szájhagyományra támaszkodhatnak, amelyben a betyárromantika gyakran pandúrok eszén túljáró, sebezhetetlen hősként ábrázolja.

Illusztáció: Theodore Valerio / wikipedia

Feltehetőleg félresiklott katonai szolgálata és a rárótt börtönbüntetés miatt lett betyár Vidróczki, akinek rejtekhelyeit a Mátrában és a Bükkben is egyaránt megtalálja a felfedező kedvű turista. Az egyik ilyen látványos hely a térképen is feltüntetett Zsivány-, vagy másik nevén Vidróczki-barlang, amit Mátrakeresztestől egy 15 perces sétával érhetünk el az Alsó-vízesés közvetlen szomszédságában.

Fotó: Gulyás Attika

A néphagyomány szerint Vidróczki Marci másik búvóhelye a Bükk-fennsík Kis-fennsík nevű részén található Sólyom-kúti-sziklaüreg volt, ami jóval kényelmesebb menedéknek tűnik a kis mátrai sziklafülkéhez képest. Vannak más helyek is a természetben, melyekről a legendák úgy tartják, hogy az a betyár menedékéül szolgált, az utóbbiakat a turistatérkép is az ő nevével tünteti fel.

bővebben a Turista Magazin áprilisi számában olvashatsz a híres Vidróczki-helyeket, felelevenítik kalandos életének fontosabb mozzanatait, elmesélnek pár róla szóló érdekes legendát, valamint megismerhetjük rejtélyes és véres halálának feltételezett körülményeit.

TURISTAMAGAZIN.HU

Megjegyzés küldése

 
Top