0

A vár a 16. században három részre szakadt Magyarország végvárrendszerének fontos eleme volt. Történetének leghíresebb epizódja az 1552-es év, amikor a Dobó István által vezetett várvédők sikerrel verték vissza a sokszoros túlerőben lévő török sereg ostromát. Az irodalomban is megörökített győzelem a magyar nemzeti emlékezet és hőskultusz fontos eseménye.

2018. május 12.

PROGRAMOK:

A programokkal szeretnénk felhívni a figyelmet Eger nagyszerű történelmére, elsősorban az 1552-es diadalra. Másrészt olyan programokat tervezünk, amelyek sokakat megmozgatnak, és teszik aktív részeseivé az ünnepnek. 2018-ban a Családok Évéhez kapcsolódóan elsősorban a családokat szeretnénk szórakoztatni programjainkkal.

10.00 Ünnepi megemlékezés a nemzeti emlékhelyet jelölő sztélénél

10.00-14.00 Családi HétPróba. A próba során a családok apraja és nagyja együtt élheti a vitézi élet mindennapjait. Miközben a próbákat teljesítve közösen játszanak, megismerhetik az egri vár évezredes történelmét.

A próbák között szerepel:

10.00-14.00 Várműhely – Tárgyalkotó foglalkozások a Balassi teremben. A Várműhelyen való részvétel díja: 300 Ft/fő

11.00 és 13.00 Mítoszok és história - Élő történelem a kazamatában. A program során egy különleges tárlatvezetésre invitáljuk az érdeklődőket. Nem csak a kiállításon vezetjük végig a látogatókat, hanem a tárlók is megelevenednek, és az Egri csillagok című regény valamint az 1552-es ostrom néhány ismert egri alakja is testet ölt és bemutatkozik. A program különlegessége, hogy a Nagy Könyv mítosza mellett a valós történelmet is bemutatjuk.

A program regisztrációhoz kötött. Részvételi díj: 500 Ft/fő. Regisztráció: muzeumpedagógia@egrivar.hu. A tárgy rovatba kérjük, írják be: EMN élő történelem

14.00 A várvédők esküje a Gótikus Palota előtt

Kísérő program: Kiállítás-felfedező. Játékos feladatlap a kiállítások megtekintéséhez.

Megjegyzés küldése

 
Top