0

Barangolás a Bükk mesés tájain, felejthetetlen erdei túrák, pihenés a gyönyörű tó partján, lenyűgöző középkori apátsági templom megtekintése színesítheti az itt eltöltendő napok programját.

Bélkő-hegy és tanösvény

A fehér hegy sziklái százmillió évvel ezelőtt emelkedtek ki az eltűnő őstengerből. A ciszterci apátságtól indulva, a kanyargós szerpentinen haladva eljutunk a bányászata után megmaradt 815 m magasan fekvő kilátóhoz. Megismerhetjük a Bélkő környékének történetét, a hegy földtani felépítését, A sziklagyepek növény- és állatvilágát. A hegy tetejére érve páratlan látvány tárul elénk, tiszta időben akár a Tiszáig és a Tátráig is ellátni. A bányaterület, mint holdbéli táj mutatja magát. A magasba törő, éles peremű, változatos formájú és színű sziklák tövében védett növények élnek. A csapadékból keletkező karsztvíz a hegy lábánál forrásként tör a felszínre és táplálja a völgyekben csörgedező patakokat.

Apátság

A völgyben bújik meg az elragadó történelmi hangulatot árasztó templom, valamint a ciszterciták által alapított egykori monostor maradványai. Rövid kirándulással eljutva a Gilitka-völgyben tekinthetjük meg a kedves Gilitka-kápolnát. A 2007-ben felújított zarándokhely a csodálatos erdő mélyén minden hívőt és turistát imádkozásra biztat.

Természetes élővilág

Erdei barangolásaink során ma is találkozhatunk a sárga ibolyával, a havasi ikravirággal, iszalaggal és a korai szegfűvel. A hegyláb lejtőin tölgyesekben, bükkösökben kirándulhatunk. A szerencsések őzet, rókát, vaddisznót is megpillanthatnak túrázás közben.

A tó és környéke

Nyugalom és békesség lengi be az erdőkkel körülvett hegyi tavat, mely igazi felüdülést jelent a nyári tikkasztó hőségben. Hatalmas rétek várják a sportolás, a napfürdőzés szerelmeseit. Kijelölt tűzrakó helyek csalogatnak bográcsozásra.

Reméljük felkeltettük érdeklődését és Ön is mihamarabb megtapasztalja a településünk kínálta csodát.

Bélapátfalva Idegenforgalmáért Közhasznú Egyesület
3346 Bélapátfalva, IV. Béla út 36. (Turisztikai Információs Iroda)
www.belko-turizmus.hu
email: belko-turizmus@enternet.hu

fotó: Helli Viktor

forrás: csillagvideken.hu

Megjegyzés küldése

 
Top