0
Kaptárkőnapot tartanak a hétvégén Szomolyán, ahol a helyi termelők, kézművesek mutatkoznak be, tájjellegű ételeket és italokat kóstolhatunk. De tudjuk-e egyáltalán, mi is az a kaptárkő?

A kaptárkövek geológiai különlegességek a bükkaljai kőkultúra részekét felkerültek a hungarikumok listájára. Környezetükből kiemelkedő sziklák, kőtornyok felületébe faragott fülkék, néhol a fülkéken kívül még kőbe vésett csatornák, lyukak, kőüstök, sziklahelyiségek. A képződmények legnagyobb számban Szomolyán találhatók. Itt rendezi meg szombaton a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, a Kaptárkő Egyesület és a szomolyai önkormányzat a kaptárkő-napot.

Kaptárkő a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi területén, Szomolya közelében 2014. október 28-án. Az átlagosan 60 centiméter magas, 30 centiméter széles és 25-30 centiméter mély, feltehetően szakrális célokra használt fülkéket nagy valószínűséggel az V.-XV. századig terjedő időszakban faragták a riolittufa sziklákba. Védetté nyilvánítják a magyarországi kaptárköveket.
MTI Fotó: Komka Péter

A programra kilátogatók a Bükk-vidék Geopark egyik első szakmai programjaként szervezett geotúrákon és szakmai előadásokon ismerhetik meg a kaptárköveket. A Kaptárkő napon fotókiállítás is látható a Bükkalja kőkultúrájáról és szakvezetett buszos túra indul a kaptárkövekhez. Az eseményt helyi termelők, kézművesek, nemzeti parki védjegyes termékek, tájjellegű ételek, borok és színpadi műsorok bemutatója színesíti.

A fülkés sziklák legnagyobb számban a Bükkalján fordulnak elő, ott 41 lelőhelyen 82 sziklaalakzaton 479 fülkét nyilvánított védetté egy korábbi miniszteri rendelet. A kaptárkövek kisebb csoportja Pest megyében a Tétényi-fennsíkon, a Budai-hegységben, a Pilisben és a Visegrádi-hegységben lelhető fel – ebben a térségben 31 sziklaalakzatba vésve 86 fülke vált ismertté -, és néhány szórványlelőhely is előfordul Abaújszántó, Salgótarján, Csákvár és Tihany környékén.

forrás: hirado.hu/MTI

Megjegyzés küldése

 
Top