0

Nem csupán a helyiek, hanem a városba látogató több százezernyi kül- és belföldi turista számára is jó hír, hogy ütemesen zajlik a hevesi megyeszékhely talán leghíresebb és legtöbb vendéget vonzó két látványosságának, a várnak és a minaretnek a felújítása.

Ezekről a projektekről kérdeztük dr. Stefán Zoltánt, aki az elmúlt év novemberétől önkormányzati biztosként felügyeli a várban zajló munkálatokat.

– Ha jól tudom, a vár fejlesztése, felújítása több forrásból valósul meg. Melyek ezek, és milyen nagyságrendű összegről van szó?

– Három nagyobb forrást kell megemlítenem, amelyek segítségével zajlik a beruházás – mondja dr. Stefán Zoltán –, így a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot, az Észak-Magyarországi Operatív Programot és a Modern Városok Programot. Ez utóbbi támogatás az egri önkormányzat és a kormány által aláírt szerződésen alapszik. Hadd tegyem hozzá, hogy a közelmúltban Egerbe látogatott Orbán Viktor miniszterelnök és egyeztetett Habis László polgármester úrral. Megállapodtak abban, hogy a választások után az önkormányzat elkészít egy nagy, átfogó várrekonstrukciós programot. A miniszterelnök pedig ígéretet tett arra, hogy a vár az országos műemléki szempontok figyelembevételével, de az egriek elvárásainak megfelelően újul meg. A Zárkándy-bástya rendbetételéhez pluszforrás szükséges. Ami a költségeket illeti, hozzávetőlegesen 7 milliárd forintról van szó. Még egy tervről nem szabad megfeledkeznünk: a jövőben elkészülhet az a panoráma lift, amely a látogatókat a Dobó bástyától viszi majd fel a várba. Ez a megoldás azon túl, hogy segíti a mozgáskorlátozottak vagy idősek közlekedését, a liftből gyönyörű kilátás nyílik majd a városra.

– Mi az alapvető célja ennek a több elemből álló, összetett fejlesztésnek, és mikorra fejeződhet be?

– A legfőbb cél, hogy egy modern, a XXI. század kihívásainak mindenben megfelelni képes múzeumot és emlékhelyet alakítsunk ki. Fontosnak tartjuk egy európai színvonalú kulturális és kiállítótér kialakítását, mégpedig úgy, hogy egyúttal azt a történelmi, szellemi, építészet örökséget is megőrizzük, amiről az egri vár nemcsak hazánkban, de a Kárpát-medencében, sőt, egész Európában ismertté vált. Ami a munka befejezését illeti, nos, úgy vélem, 2020-2021-re érhetünk a végére.

– Először nézzük talán azokat a munkálatokat, amelyek már zajlanak vagy be is fejeződtek. Ezek ugye, a belső várig tartó területeket érintik?

– Így van. Ide tartozik – többek között – a várfeljáró, a déli kapuhoz vezető külső út, a fülesbástya a főkapuval és a kis támfallal, a déli belső várfal, a Varkoch-kapu, a gyilokjáró és a zászlódomb. Korszerűbbé, kulturáltabbá válik a déli fogadóépület is. Már elkészült a vár déli bejáratánál található török kert várfalának felújítása, a terület – a terveknek megfelelően – teljesen bejárható lett. Újjáépült a Szépbástya, s a vár legmagasabb pontjára – csaknem 190 esztendő után – ismét hármas keresztet állítottunk. Restaurálták az egykori ágyúfelvonó rámpáját, rendbe tették a fegyvertárat, amit teljesen modern felfogásban építettek újjá, és persze, ott van a tíz állomásból álló panoráma várfalsétány, hogy a váron belüli új közműhálózatról már ne is beszéljünk.

– Bár eddig jobbára építésről-felújításról esett szó, ám az Észak-Magyarországi Operatív Program keretein belül tartalomfejlesztésre, interaktív kiállítások létrehozására is lehetőség nyílik…

– E körben nagyon sok dolgot említhetnék, az animációs filmek készítésétől elkezdve, a kőtár termeinek háromdimenziós, digitális feldolgozásán keresztül egészen a tüzérségi bemutatókig vagy éppen a különféle multimédiás tartalmakig. Létrejön az Egri csillagok című állandó kiállítás, a keleti fal alatt futó aknafigyelő folyosó pedig egészen a Zárkándy-bástyáig bejárható lesz. A látogatókat 150 darab, kilencnyelvű audio guide készülék szolgálja majd ki, ezzel is interaktívabbá téve a várban tett látogatást. A rendezvények színvonalát pedig tovább növeljük színpadfedéssel, illetve korszerű hang- és fénytechnikával is.

– Milyen fejlesztések várhatók a jövőben?

– A belső várrész rendbehozatala történhet meg. Az elképzelések közül kiemelném a vár középkori főterének, aztán a provizori palota újjáépítését és a gótikus püspöki palota felújítását, a középkori székesegyház és az északi bástyarendszer rekonstrukcióját, ide értve a Földbástyát és a Tömlöc-bástyát is. A megújult provizori palota földszinti négy termében egyébként egy, az egri vár XVI–XVII. századi életét bemutató kiállítás kaphat helyet. De úgyszintén ehhez a projekthez tartozik a képtár felújítása, vagy mondjuk a díszvilágítás, illetve a térbútorok és a tájékoztatótábla-rendszer kihelyezése.  Bár nem szorosan tartozik a tárgyhoz, szeretném elmondani, hogy terveink szerint az egriek újból ingyen kaphatnak majd sétajegyet a várba.  Erről akár már a következő közgyűlésen döntés születhet.

– A minaret épülete – a vártól eltérően – az állam tulajdonában van. Ennek megfelelően az itt zajló munkálatokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. koordinálja. Tudomásom szerint a minaret utoljára 1976-78 között esett át komolyabb rekonstrukción. Most pedig ismét javában zajlik a felújítás.

– Nem vitás, hogy a minaretben azóta jelentős állagromlás következett be, így az átfogó beavatkozás elengedhetetlen lett. Az építmény lábazati burkolóköveinek jellegzetes repedései hívták fel a figyelmet arra, hogy ezek a kövek túlzott terhelést kapnak. Ennek pedig az az oka, hogy a burkolat alatti, eredeti szerkezeti kövek teherviselő képessége erősen megromlott. A gyanút a statikai vizsgálatok is megerősítették. A jelenlegi, komplett felújítás révén azonban a minaret ismét évtizedekre biztonságos lesz és olyan lesz, mint újkorában.

– A minaret két ütemben újul meg. Mi történik a felújítás során egészen pontosan?

– Az első ütem során a minaret alapozását, illetve hat méter es magasságig a szélesebb, alsó rész rendbetételét végzik el a szakemberek. A második ütem pedig a torony felújítását takarja. Érdemes megemlíteni, hogy a torony egyedülálló történelmi értéket képvisel, hiszen a legészakibb fekvésű minaret, amely szinte teljes épségben fennmaradt.

– Mikor nyitják meg ismét a látogatók előtt az újjávarázsolt minaretet?

– Nagyon bízom benne, hogy a nyár folyamán végeznek a szakemberek a teljes rekonstrukcióval és így – sokak örömére – újra látogatható lesz a törökkor eme szép és klasszikus emléke.

a cikk eredeti helye: egrimagazin.hu

Megjegyzés küldése

 
Top