0
Kutas László szobrászművész készítette Eger egyik köztéri alkotását, az Egri csillagok írójának merengő figuráját

A szobor alkotója, Kutas László elmondta: fotó alapján készítette a művet, és ábrándozó, gondolkodó emberként akarta megmutatni az írót, amelyhez a pipa mint attribútum járul hozzá.

Gárdonyi Közismert fotó alapján született meg az ábrándozó író mása 

„Mit adott nekünk Gárdonyi? Hihetetlen élmény hosszú évek múltán újraolvasni az Egri csillagokat. Biztos, hogy ha idős korban a kezembe veszed a könyvet, megint számos új élményt nyújt majd. Mást, többet ad nekünk ez a regény a korunk előrehaladtával, olyat, amire nem figyeltünk gyermekkorunkban”

Magyarország kultúrtörténeti térképén Eger Gárdonyi munkásságának köszönhetően olyan helyet foglal el, mint semelyik vidéki város. Gárdonyinak köszönhető az is, hogy hazánk leglátogatottabb vidéki múzeuma az Egri Vármúzeum: éves látogatószáma a budapesti Szépművészeti Múzeuméval vetekszik. Közös erővel újították fel a Gárdonyi-házat, és ennek a munkának a része a Gárdonyi-szobor is Eger egyik terén, a Gárdonyi téren. „Ez a mű Kutas László szobrászművész harmadik alkotása Egerben, és életművének jelentős állomása”

A művész elmondta, évekkel ezelőtt készített egy Rákóczi-szobrot, amely a klotildligeti kertjében állt. „Egyik barátom intézte el, hogy ezt az alakot Egerben állítsák fel. Azóta a városiak közkedvelt szobra lett, találkozóhely. Így aztán, amikor a Gárdonyi-emlékévhez érkeztünk, a város vezetésének eszébe jutott, hogy én készítsem el Gárdonyi szobrát”

... egy szoborhatású, közismert fotó alapján mintázta meg az írót, egy Thonet-széken ülve és pipázva. „Ábrándozó, gondolkodó emberként mutatom meg őt, amelyhez a pipa mint attribútum hozzájárul. A szobor készítésekor újra megszerethettem Gárdonyit, ismét elolvastam az Egri csillagokat is és annak élményszerű leírása hatott rám. Egy ismerősöm figyelt fel arra, hogy amikor portrét készítek, beszélgetek az alakkal. Gárdonyi Géza esetében is így volt ez. A hitelesség kedvéért az emlékházból megszereztem az író székét, amit tizenöt százalékkal nagyobbra készítettem el” A szobrász Egerben a Gárdonyi-szobron kívül a már említett II. Rákóczi Ferenc és Kálvin János alakját is megmintázta.

Szilléry Éva – 2014.
magyarhirlap.hu

Megjegyzés küldése

 
Top