0
Hogy a legjobban egy helybéli segítségével érdemes felfedeznünk egy várost, jól bizonyítja az a felfedezőtúra, amelyet Egerben tettünk a Kerekes Band őslakos tagjaival. Fehér Zsombor és Fehér Viktor segítségével lepleztük le a város egzotikusan különleges arcát – Eger B oldalát.

helyiek egyik kedvenc zuga (Ancsin Gábor felvétele)

Aligha akad valaki az országban, aki ne ült volna rá legalább egyszer az egri vár egyik kiszuperált ágyújára, cselekedetének illegalitásával dacolva ne mászott volna fel a Dobó téri szoboregyüttes valamelyik lovára, vagy ne hajolt volna el a Szépasszony-völgyben árusított szőlőkészítményektől.

Ha ne adj’ Isten, mégis akad, aki nem tette tiszteletét az Északkelet- Magyarország ékszerdobozaként is emlegetett településen, az sem vérezne el, ha egy kvízen kérdés lenne, honnan származik a bikavér vagy hol építették fel az ország második legnagyobb templomát. Eger klasszikus turistaváros klasszikus látnivalókkal.

Kevesen ismerik azonban Egernek azt az oldalát, ami legalább annyira szem előtt van, mint mondjuk a bazilika vagy a főutca barokk épületei, ám mégsem tűnik fel senkinek. A Kerekes Band Egerben élő frontembere, Fehér Zsombor és dobos öccse, Viktor segített nekünk kilépni a Dobó tér–Szépasszonyvölgy–Széchenyi utca alkotta Bermuda-háromszögből, akik megmutatták nekünk a város vagány arcát.

Fehér Zsombor és Fehér Viktor Tinódi Lantos Sebestyén társaságában (Ancsin Gábor felvétele)

„Ha napkezdés, akkor piac!” – vágták rá kérdésünkre a választ egyöntetűen a Fehér testvérek, amikor első állomáshelyünkről érdeklődtünk. Aki kíváncsi Eger színes-szagos, pletykákkal, örömmel, drámával teli életére, annak mindenképpen érdemes legalább egyszer a kakasokkal kelnie és ellátogatnia a Katona téri piacra.

Az impresszionista csendéletekbe illő friss áruk mellett tucatnyi izgalmas embert rejt a vásárcsarnok. Közülük is kiemelkedik az igazi kofacelebritás, a fiatal és jóképű Gabó. Legyen a vásárló nyugdíjas, fiatal háziasszony vagy érettségiző, az uborkaárusnak mindenkihez van egy kedves szava.

A futballon keresztül a politikán át a filmesztétikáig bármiről szívesen beszélget vevőivel. Nem csoda, hogy mindig az ő standja előtt kígyózik a legnagyobb sor, kedvességének komoly társadalmi jelentősége van: közvetlensége generációkat hoz össze.

Pletykákkal, érdekességekkel és egy kiló uborkával felvértezve indultunk tovább a város sétálóutcája, a Széchenyi utca felé, ahol fagylaltot tízóraiztunk, nem is akárhol. „Az öreg fagyis” ugyan nem a város legnépszerűbb helye, ám az biztos, hogy a füttyös kedvű bácsi a legnettebbül öltözködő fagylaltosok egyike: fehér cukrászruháját piros kendővel feldobva szolgálja ki az édes szájúakat. Ottjártunkkor éppen nem volt beszédes kedvében, ám Viktor elárulta: a gombócok mellé általában mindenkinek jár egy anekdota is, a kimért öregúr a kedvenc fiatalkori élményeiből összeválogatott csokorból válogat közönségének.

Az édességtől kellőképp felpörögve mászni támadt kedvünk, lehetőleg egy olyan pontra, ahonnan szép kilátás nyílik a városra. A mászásról és a panorámáról általában mindenkinek a minaret jut az eszébe. Ám mi nem a török korból ránk maradt építészeti különlegesség lépcsőtengerére vágytunk, ráadásul a minaretből nem lehet látni a minaretet.

Ezért választottuk a főiskola B épületét, amelynek tetejére a karbantartó személyzet kíséretében jutottunk fel. Itt aztán tényleg mindenre rálátni, ráadásul nem sürgette senki a sasolást. Itt hívták fel Zsomborék figyelmünket Eger templomátfestési őrületére.

Az aszfaltszintre érve a B épülettől egy köpésre elterülő Érsekkertbe mentünk, platánfanézőbe. Mostanság igen népszerű az Év Európai Fájának választott, az egri strand mezején álldogáló egri platán. A fehér törzsű szépség eddig is büszkesége volt a városnak, ám a nemzetközi megmérettetésen elért sikere eddig sosem látott felhajtást idézett elő. Győzelme után még a városvezetés is kivonult gratulálni, fényképe az egész magyar sajtót bejárta, volt, aki még interjút is készített vele. Ám sokan elsiklanak afelett a tény felett, hogy az Érsekkertben tucatnyi, a híres fajtatárs gyönyörűségével vetekedő platán áll.

Eger legromantikusabb sarka (Ancsin Gábor felvétele)

Egerben komoly kihívást jelent a templomtornyok összeszámlálása. Mindegyikük híres valamiért, egy azonban aligha szerepelt még képeslapon.

Az érsekkerti rövidke pihenőnkből a Pyrker téri körforgalom felé vettük az irányt, innen lehet megközelíteni ugyanis a Rókus temetőt, melynek kertjében Eger egyik legszebb kis kápolnája áll. Érdemes itt megemlítenünk a város egyetlen körforgalmáról szóló városi legendát. Mindenki örült, amikor megépítették ezt a közlekedést segítő remeket. Ám az Egerben vezetni tanuló sofőrök aligha tudták használni, ezért heteken keresztül rendőrök irányították a forgalmat.

A körforgalomban – állítólag. A Rókus temetőben összesen néhány kopjafa emlékeztet arra, hogy valójában sírkertben járunk. Sok egri jár ide pihenni, gondolkodni, a barátokkal trécselni. Innen is gyönyörű a rálátás a városra, menet közben sokat vitatkoztunk azon, hogy vajon a kápolnához vezető fasort ültették úgy, hogy közötte pont a bazilikára lehessen látni, vagy a bazilikát igazították a fasorhoz a tervezők. Zsomboréknak azért is igen kedves ez a hely, mert itt áll a népdalokból ismert leghíresebb palóc betyár, Vidróczki Marci sírja is. El is énekelték az A Vidróczki híres nyája kezdetű nótát.

A danolászást megunva, háromperces séta után az egri vár melletti aluljáróhoz értünk. Egyre több kortárs kiállítás látogatható már a városban, ám azt kevesen tudják, hogy az aluljárót a Street art legismertebb magyar képviselői díszítették ki graffitijeikkel. Ha már itt jártunk, a fiúk gyorsan beültek a szintén a vár tövében lévő Tinódi Sebestyén-szobor ölébe. Viktor elárulta, a monda szerint ha valaki oda ül a híres lantost megörökítő szoborhoz, és belesúgja fülébe egyik problémáját, az három napon belül megoldódik. A test vérek is nagyon sugdostak, reméljük, mára minden szürke felhő szétporladt felettük.

Az éhség ekkor kezdte el marni a gyomrunkat, el is látogattunk Viktor kedvenc helyére, a Gólya utcában rejtőzködő csülköshöz. Ezt az étkezdét is csak az veszi észre, akinek dolga van a nyitott uszoda környékén. Van itt minden, az erdei gombás csülökragutól kezdve a csülkös káposztás babon át a csülökpörköltig. A húsmentes életet élők is bátran benézhetnek, vegetáriánus falatok is akadnak az egységben.

Nem maradhatott ki túránkból a romantikus tematika köré épülő látványosság sem. A legtöbben az egri várba vagy egy kis Dobó téri vendéglőbe viszik kedvesüket, ha egy franciásan könnyed, szerelmes estére vágynak. Mi azonban a Bérc utcába sétáltunk fel. Nincsen olyan egri, aki ne randizott volna már itt. A Bérc utcához vezető kacskaringós, mediterrán kisváros hangulatát idéző lépcsősor már meghozza a kedvet egy jó kis összebújáshoz. A csendes Bérc utcában nemcsak az egész városra, de a környező hegyekre, dombokra is rálátunk, ráadásul a terület magasabban fekszik, mint a vár, romantikázás közben tehát a várban romantikázó párokra is rálátunk.

Nem is fogadhatott volna minket ennél jobb helyen a naplemente, szökőkút nem volt a környéken, ezért a Bérc utcából tátongó mélybe – merthogy a Bérc utca a várfal egy részének tetejére épült – dobtunk le pár érmét, reménykedve abban, hogy minél hamarabb visszatérünk a B oldalas helyszínekre.
A KEREKES BAND 1995-ben alakult, az utóbbi évek egyik legütősebb magyar világzenei bandája: hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie, igazi rock ’n’ roll ötvözete. A jazz, a dance, a funk, a dub és a trance világát vegyítik a falusi gyűjtőútjaikon fellelt zenei csemegékkel. Negyedik lemezük várhatóan július 1-jén jelenik meg, a címe Folklore Man lesz. Az album egyik dalát (Cpt. Space Wolf) Farkas Bertalan magyar űrhajós ihlette, a szám jövő vasárnap debütál. A Művészetek Palotájában május 29-én adnak koncertet, ahol vendégként fellép Török Ádám és a Söndörgő is. A zenekart Magyarország kulturális nagykövetének választották 2008-ban.

Szerző: Kiss Orsolya

fotó: Ancsin Gábor
forrás: vasarnapihirek.hu

Megjegyzés küldése

 
Top